]]> ]]>

Djøf blog

Jeg er ikke robust

Jeg mener, der er gået inflation i brugen af ordet robust i stillingsoplag i en sådan grad, at det snart må stoppe.

Af Thomas Kantsø

Jeg mener, der er gået inflation i brugen af ordet robust i stillingsoplag i en sådan grad, at det snart må stoppe. Hver gang jeg hører ordet robust, så føler jeg mig som det modsatte og får dårlig samvittighed over, at jeg ikke er et perfekt menneske.

Skal jeg være helt ærlig, så kan jeg ikke:

  • finde ud af at adskille mit privatliv fra mit arbejdsliv. Men jeg gør mit bedste

  • finde ud af at sige nej til en opgave, selvom jeg har bordet fuld af opgaver

  • ikke vågne om natten og tænke på en opgave

  • finde ud af at melde mig syg, hvis jeg har influenza

  • altid finde ud af at disponere min tid  

  • finde ud af at komme tilbage efter en dejlig lang sommerferie. Det tager mig jo mindst en uge at komme i omdrejninger

  • altid finde ud af at se en arbejdssituation ovenfra

  • finde ud af at navigere i en politisk organisation. Jeg ender nogle gange som den berømte elefant i en glasbutik. En ærlig elefant, men ikke en særlig robust elefant.

Og det gør mig ikke særlig robust… Men hvad er er jeg så, svag?

Jeg er stærk nok..

Det paradoksale er, at jeg føler mig stærk. Jeg føler mig egentlig stærk nok, altså på den der voksne, helt igennem sammensatte måde. Jeg elsker mit job, mit liv og mit strukturerede kaos. Men robust…  Hvad dækker det egentlig over? Jeg slog det op og fik et chok.: ”modstandsdygtig over for slid, belastninger eller vanskelige betingelser; som kun vanskeligt går i stykker eller nedbrydes”.

Så betyder det, at arbejdsgivere vil have supermennesker, der ikke går ned med stress? At vi skal kunne klare mere end, hvad der forventes? At vi løser opgaver ud over det sædvanlige. At vi skal være den perfekte kollega? At arbejdsgivere ikke behøver at lede og levere rammerne for et godt arbejdsklima?

Nogen bliver nødt til at tale om, hvordan vi virkelig er som medarbejdere. At vi er sammensatte, dedikerede, sårbare, men også ærlige. Hver eneste dag jeg rådgiver medlemmer om udfordringer i deres karriere, bliver det nævnt. At de ikke føler sig robuste. Jeg hører sætninger som: ”Men alle vil jo have robuste medarbejdere, ergo bliver jeg ikke til noget” Det er der, vi er nået til, og det er kritisk.

”Robust” er blevet så misbrugt, at jeg nu bliver spurgt af medlemmerne: ”Hvad mener Djøf egentlig, at robust betyder?”  Som om vi som faglig organisation skal have en politisk holdning til ET ord. Det er tid til at stoppe op og i stedet tale om det, det handler om. Nemlig at man bare gerne vil være sig selv, når man søger job. Ærlig når man fortæller om sig selv til en jobsamtale. Ærlig når man fortæller om sine stærke OG svage sider. For dem har vi alle. Man kommer langt med ærlighed. Hvor langt kommer vi med robusthed, hvis vi ikke en gang ved hvad ordet egentlig betyder.

Alle skal da have et godt arbejdsmiljø, men behøver man være robust for det?

Kan vi erstatte det slidte ord ”robust” med et andet? Jeg har funderet over om det kan være ord som: Ærlig, engageret, kompetent og arbejdsom. Alle ord der flittigt bliver brugt i strømmen af floskler i jobannoncer. Jeg fandt en vinder. Ordet Ordentlig, er slet ikke så tosset. De fleste vil gerne være den bedste udgave af sig selv, også når de går på arbejde. At yde et ordentlig stykke arbejde samtidig med, at man kan se sig selv i øjnene, beskriver for mig mange af de djøferes DNA, som jeg møder på min vej. Så lad os prøve at drive rovdrift på ordet ORDENTLIG i stedet.

Tænk, hvis vi erstattede ”robust” med ”ordentlig”. Så ville et stillingsopslag se sådan ud:

Du skal være ordentlig i alle samarbejdsrelationer.

Du skal være ordentlig, når du arbejder i teams.

Du skal være ordentlig, når du ser ting ovenfra og selv disponerer din tid.

Du skal opføre dig ordentligt, når du er på arbejde.

Du skal have en ordentlig tilgang til din måde at arbejde på.

En chef, en kollega, en kunde, et medlem, en samarbejdspartner skal altid have et ordentligt svar.

Slut på dette lille opråb. Slut med robust. Jeg bliver aldrig robust. Men ordentlig vil jeg godt stræbe efter at være.  

tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lena Andersen

Jeg har det også rigtig skidt med ordet "robust". Faktisk får jeg den tanke, at arbejdspladsen og kulturen er så dårlig, at det kræver en robust person at arbejde der. Og så er det jo pludselig ikke et sted man drømmer om at være. Så drop endelig "robust" for min skyld (hvem har overhovedet fundet på det?)

Thomas Kantsø

TAK det vil jeg gøre. Hvad mener du med at I samler på sådan nogle som mig? :-) skriv evt. gerne svar på tka@djoef.dk. Bedste hilsner Thomas


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Thomas Kantsø

Taaaaaak for din kommentar. Ja, hvem har egentlig fundet på det:-) Men jeg mener faktisk ikke at vi skal holde op med at bruge ordet. Det er jo et meget godt og flot ord. vi skal bare alle sammen, blive enige om hvad det betyder. Ord som giver folk en dårlig fornemmelse i maven, skal vi være varsomme med. VH Thomas. PS: Efter alle de positive mails, og svar som dine føler jeg mig faktisk en lille smule ROBUST i dag :-))

Lena

Thomas, jeg mente nu også mest hvem der havde fundet på at bruge ordet i jobopslag. Kan du have en fortsat rar dag :)


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Thomas Kantsø

I know:-) I lige måde Lena. Vh Thomas


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Alexandra Krautwald

Du skal læse min og kollegas bog: "Oplagt- at lede adfærd" !
Vi samler på sådan nogle som dig.
Og du vil elske den bog, ved jeg efter at have læst opslaget.
Vh
Alexandra


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lina

Det er bare så rigtigt Thomas, dejligt at du tør tage dette op. Hvorfor skal man være robust, besidde en høj stresstærskel og brænde for det man laver, bare for at have et arbejde? Hvorfor?

Thomas Kantsø

TAK - Jeg er glad for at du kunne lide det. JA hvorfor egentlig? VH Thomas


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Morten C Arendrup

Robust er blot endnu et generisk ord i en lang række af bla bla ord, der ikke har nogen reel betydning, før den ansættende chef, du eller jeg giver ordet betydning, dvs. sætter det ind i den rette sammenhæng i forhold til det konkrete job. Det er derfor, det altid betaler sig at ringe på jobbet, inden man søger. På den måde kan ansøger få italesat de generiske floskler mange jobannoncer er fyldt med og oversat dem til konkrete arbejdsopgaver, der bagefter kan skrives direkte ind til i ansøgningen.

Thomas Kantsø

Hej Morten. JA, helt enig - god idé at ringe, så kan man selv fornemme hvad de mener med ordet. VH Thomas


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Nanna

Jeg er faktisk ikke enig. Det er ikke bare uskyldigt, fordi det er tomt. Det er en del af en anti-rummelig arbejdsmiljødiskurs, der gør det til enhver mindre end optimalt tunet del af arbejdsstyrken (og det optimale er jo netop ikke gennemsnitligt) individuelt ansvarlig for hvad der end måtte være uoptimalt fungerende på arbejdspladsen:(


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marianne Tolstrup

Hvor ER det rart at læse dette indlæg. Når man læser jobannoncer, er det ufatteligt demotiverende i forhold til at søge jobbet, hvis der kræves, at man er "dynamisk", "forandringsvillig", "robust", "proaktiv", fantastisk til benchmarking, "kan have 1000 bolde i luften og gribe dem alle sammen", samarbejde med alle interessenter osv. osv. ad infinitum. Jeg tør ikke søge disse jobs. Disse floskelord om kravene til ansøgerens personlige habitus "overruler" fuldstændig kravene til ansøgerens faglige kompetencer og afholder ethvert realistisk menneske fra at sende en ansøgning...

Thomas Kantsø

Tak for din kommentar Marianne. Floskler er mega forstyrrende. Særligt i jobannoncer og i ansøgninger i øvrigt. Hvis man kigger igennem dem og læser annoncen en gang til, så er min erfaring at man godt kan se hvad det faktisk er de søger. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os og få en snak. Bedste hilsner Thomas


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Marianne

Var det jer der bragte en artikel om emnet, hvor det blev forklaret at for at være robust, så må man være egoistisk. Hvilket skaber en arbejdsplads, hvor folk kun tænker på egne mål og forhold - ikke det samlede hele. Jeg er glad for at være på en arbejdsplads hvor vi kan (tør?) hjælpe hinanden.

Thomas Kantsø

Kære Marianne. Jeps, vi har skrevet meget om robusthed det seneste stykke tid. Her er et lille kartotek af artikler: http://www.djoefbladet.dk/temaer/robusthed.aspx?sq=robusthed OG det er præcist det, der har inspireret mig til mit lille opråb. Der er så mange vinkler, holdninger og følelser i det ord. Jeg er ret vild med den debat dette blogindlæg har skabt. Jeg er ærlig talt også lidt overrasket, men det må jo betyde at ordet i sig selv vækker store følelser. – det er kort sagt en debat med mange vinkler. MIT formål er blot, at ordet i sig selv ikke skal få dygtige djøfere til ikke at søge et job. Jeg kender arbejdspladserne godt nok til at vide, at der er plads til de fleste, robuste eller knap så robuste. Vi skal bare anderkende, at vi alle har gode dage og dårlige dage. Ha en god dag. KH Thomas


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.