At arbejde i en partnervirksomhed kræver spidse albuer! Eller gør det nu også det?
Det er i hvert fald det udsagn, jeg ofte bliver mødt med, når jeg anbefaler medlemmer at søge job i en partnervirksomhed. Jeg har en tese om, at det nok ikke er så slemt. Jeg har derfor bestemt mig for at undersøge, hvad det egentlig betyder at have spidse albuer.
Når jeg skriver partnervirksomhed, så mener jeg en virksomhed i konsulentbranchen, revisionsbranchen eller i advokatbranchen.
Buldozer eller god kollega?
I min optik er det meget negativt at have spidse albuer. Det betyder, at man sætter sig selv først, at man som en anden buldozer kører hen over sine kollegaer, og at man vil op i hierarkiet for enhver pris. Det matcher ikke helt de spilleregler, der er for succes i en partnervirksomhed. I hvert fald ikke hvis man kigger på dem, jeg har mødt.
Jeg har tidligere arbejdet i konsulentbranchen. Jeg har derfor et indgående kendskab til, hvordan man rekrutterer, samt hvilke faglige og personlige kompetencer man lægger vægt på. Jeg har talt med et par dygtige fuldmægtige i advokatbranchen, med cand.merc.aud'er i revisionsbranchen og med managementkonsulenter fra konsulentbranchen. Derudover følger jeg qua mit job tæt, hvordan man gør karriere i de store partnervirksomheder i Danmark.
Her kommer nogle anbefalinger til succes i en partnervirksomhed:
Flere brugsuddelere i samme butik
Det første, man skal huske på, er, at der er flere brugsuddelere i samme butik. En partnervirksomhed er ofte siloopdelt. På toppen af hver silo sidder en partner. De respektive partnere har en stab af konsulenter eller fuldmægtige i deres siloer, og hele maskineriet skal arbejde sammen.
Oftest refererer man opad til sin partner eller en mellemleder. Man skal vænne sig til dagligt at indgå i projekter på tværs af siloerne. Det betyder: er du på et projekt eller en opgave, så kan du godt have fire forskellige partnere, du skal levere til. Det kræver noget af et organisatorisk overblik at navigere i.
Få en god vejleder – én, der kan lære dig gamet
I langt de fleste virksomheder er der er en mentor, career counselor eller buddy man kan sparre med. Det er det vigtigste, jeg vil anbefale dig, hvis du søger ind i en partnervirksomhed. Organisationerne er så komplekse, at det er nødvendigt med gode råd og vejledning. Få en kollega som mentor, gerne en med ca. 5 års erhvervserfaring mere end dig, som kan hjælpe dig med netop at navigere i organisationen.
Indenfor revision og consulting for eksempel, arbejder man meget ude hos kunden. Du bliver målt på hver opgave, du løser. Du får helt konkret feedback fra en manager, der guider dig, så du er klar til at løse den næste og mere komplekse opgave. Du skal altså have det ok med at få feedback. Meget feedback.
Skab resultater, og du må godt fortælle om dem
Spidse albuer? - Eller måske er vi bare opdraget i jantelovsdanmark, hvor vi har fået at vide, at vi ikke må være bedre end andre. I en branche hvor du bliver målt på dine succeser, din driftssikkerhed og dine resultater, der er det faktisk ok at fortælle om dem.
Du har ikke spidse albuer, fordi du fremhæver et projekt, der er gået godt, eller en kunde, der var tilfreds. En partner har mange medarbejdere under sig, og nogen gange skader det ikke, at du fortæller ledelsen, hvad du har lavet siden sidst. Det er ok! Og måske nødvendigt for at blive set i en stor organisation.
Så ja, du skal skabe resultater, og ja, du bliver kritiseret, hvis du ikke gør det.
Tid er penge
Det er nok i den forbindelse, at man oftest bruger begrebet med albuerne. Det kræver altså, at du skaber resultater, tilmed med et højt kvalitetsniveau, hvis du vil gøre karriere i branchen. Du bliver målt på kvalitet og på din tid. Tid er penge i konsulentbranchen. Det kan man ikke lave om på.
Hvis du ikke trives med at blive målt og vurderet, så er branchen ikke noget for dig. Men det er ikke nødvendigvis negativt. Nogle af de dygtigste og venligste mennesker, jeg har mødt i min karriere, er fra konsulentbranchen.
Brug din metode fra universitetet
Faktisk minder det en del om at gå på universitetet. Nu har din tid bare en pris. I øvrigt løser du ofte en rigtig vigtig opgave for et andet menneske, som ikke har din viden. Det i sig selv er meget givende. Du kan som advokatfuldmægtig eller managementkonsulent løse opgaver, der gør en kæmpe forskel for organisationer eller privatpersoner. Det skal være med til at drive værket.
Det er en helt særlig kombination at være knivskarp, god til at løse opgaver og samtidig være en empatisk og hjælpsom kollega. Det er altid kunden, der er i fokus. Du skal arbejde hos kunden nogle gange. Det stiller krav til dine sociale kompetencer og din geografiske fleksibilitet. Men du repræsenterer jo hele tiden din virksomhed. Du skifter teams, og det gør, at du skal være ok med forandring.
At være ydmyg er en dyd
Kan man sige det i år 2016? I hvert fald er det en kompetence, der efterspørges. At gøre karriere i en partnervirksomhed betyder, at du er på en stejl læringskurve. Du skal hele tiden være parat til at lære, få feedback og hele tiden blive bedre. Det er en præmis, vi ikke kan udfordre. Kan du prioritere din tid (husk at tid jo er penge), og kan du levere grundige kvalitetsbevidste opgaver, så er branchen noget for dig.
Netværk og salg
For både revision-, konsulent- og advokatbranchen gælder det, at du får mere salgsansvar, jo mere senior du bliver. Et godt tip er, at du tidligt i din karriere udforsker de kompetencer, det kræver at være en god netværker og sælger. Salg er i disse brancher et nøgleord ikke et fy-ord.
Man laver ofte en del rugbrødsarbejde i starten af karrieren. Derefter bliver du mere rådgivende og får kundeansvar. Du får altså for hver dag, der går, mere og mere ansvar - også for at hente kunder hjem til forretningen. Du må gerne signalere, det er ok og ikke at have spidse albuer, at du er en type, der kan tage ansvar. Du må gerne italesætte det.
Succes er en teamopgave
Jeg har netop talt med en recruiter i konsulentbranchen. Hun fortalte, akkurat som alle de andre, jeg har talt med, at succes i branchen handler om, hvor god du er til at levere i teams. Du får altså point for at være en god kollega.
Det er ikke dine albuer, der skal spidses, hvis du skal gøre karriere i en partnervirksomhed. Det er dine sociale kompetencer, dine analytiske evner og dine evner til at komme i mål med et komplekst projekt. Og så må du gerne have fokus på, at du er en del af en forretning, der skal tjene penge.