]]> ]]>

Djøf blog

Er du jobrobust nok

Ordet robust indgår ofte og i stigende grad i jobopslag version 2015. Tjek fx jobunivers.dk, hvor jeg helt uvidenskabeligt har konstateret, at ordet robust indgår i hvert10 jobopslag.

Af Frederik Iuel

Ordet robust indgår ofte og i stigende grad i jobopslag. På jobunivers.dk indgår ordet robust i hvert tiende jobopslag. Og ifølge en undersøgelse så er det et ord, der er i vækst i jobopslagene. Du må altså belave dig på, at du i stigende grad skal kunne levere robusthed ved siden af dine erfaringer, din(e) faglighed(er), dine metoder og et hav af andre personlige kvalifikationer, når du træder ind i et nyt job. 

Men hvad vil det egentligt sige at være robust. Det uddyber recruiterne sjældent, så den må du selv regne ud. Men jeg giver gerne her et bud:    

Ifølge ordbøgerne, så er det at være ”modstandsdygtig over for vanskelige betingelser”. I bogen ”At lede opad – få succes med din chef” af Annette K. Bengtsson er jeg faldet over et citat fra en mellemleder, der sætter robusthed i jobbet på spidsen: ”mellemledere - det er dem, der skal æde lort og skide lagkager”. Jeg kunne fristes til at nuppe citatet, og omsætte det til ”djøfere det er dem..…”.

Jeg nøjes med at konstatere, at der ingen tvivl er om, at det kræver sin m/k’er at være til på arbejdsmarkedet. Jeg møder det så ofte, når jeg kommer ud blandt vores medlemmer, og når medlemmerne kommer til os for at få et godt råd om at trives i karrieren. Og udfordringerne er til at få øje på. Det handler om på den ene side at skulle håndtere arbejdspres, højt tempo, konstante, kontante  forandringer og at være i mere eller mindre velfungerende relationer til kollegaer og chefer. Og på den anden side så skal du finde balancerne i forhold til egne personlige drivers. Det handler om dine personlige ambitioner, dine prioriteringer, dine værdier/tilgange og din styring af den tid du arbejder, og den tid du ikke arbejder.

Eller sagt med andre ord, du er robust når du:

  • Er åben overfor forandringer, mange forandringer
  • Tackler og anerkender konflikter, åbent og konstruktivt
  • Kender din egen (høje) stresstærskel og handler derefter
  • Tør sige din mening til chefer, kollegaer og kunder   
  • Kan skelne mellem egne interesser og virksomhedens - og træffer det rette valg

Hvilke andre "kvalifikationer" forbinder du med at være robust? Hører også meget gerne fra alle jer, der er med til at ansætte folk.

God jul og rigtig godt nytår!  

 

 

fiu

Frederik Iuel

Chefkonsulent

Jeg blogger om karriereudvikling og jobliv. Det er karrierens store og små dilemmaer, som jeg er nysgerrig på. Via mit job som coach, rådgiver og facilitator møder jeg dagligt alle slags spørgsmål om karriere. Jobskifte, relationer, at finde retning i karrieren og at være leder – er nogle af de temaer, som jeg typisk beskæftiger mig med og interesserer mig for.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Michael

At være robust.....Vi kan jo tænke over hvornår vi ellers bruger ordet robust. F.eks. en robust bil, hvor mange sikkert vil pege på en Volvo - altså noget der er meget driftssikkert, holder i mange år og fungere upåklageligt selv under vanskelige forhold, aldrig svigter sin ejer og noget man altid kan regne med. Men måske også noget der er lidt konservativt og old-school?

Lone

Er der måske en modsætning mellem forandringsparathed og robusthed? I bedste fald kan man vel tolke robusthed, som om man ikke lader sig selv og verden forandre for enhver pris. Og at forandringer ikke altid er gode og ikke børe være et mål i sig selv. Apropos Svend Brinkmann og "Stå fast" ...?


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Frederik Iuel

@Michael. Tak for auto metaforen. Old-School...tja i hvert fald aktuelt


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Henrik R.

At ledelserne i dag kræver robuste medarbejdere kan jo sammenlignes med forventningerne til soldater der skal i krig. Medarbejdere skal dog ikke i krig i klassisk forstand, men de skal kæmpe for en sag og med en opgave, hvor modstanderne er chefer for andre afdelinger, der har andre prioriteringer og med medarbejdere, der får andre instrukser om hvad de skal kæmpe for. Man kan sige at kampen står om ressourcerne og rækkefølgen af opgaver i dagligdagen på tværs af organisationen.
Man kunne ønske sig, at ledere forstod at koordinere deres portefølje af tiltag således at ressourcer blev udnyttet bedst muligt til gavn for virksomheden/organisationen og for medarbejderne.
Men det formår mellemledere og især direktioner ikke i dag. De forstår ikke at koordinere fra toppen. Tænk hvis danske direktører skulle stå for togdriften - så ville der ikke alene være forsinkelser - nej der ville være talrige kollisioner. Dagligdagen i mange virksomheder ligner jo trafikken i Paris, hvor kun frækhed virker.
Kære ledere i Danmark - tag jer sammen og vær ledere. Vi havde nogen engang der kunne! Ledelsesansvaret sumper i disse år, hvor management uddannelser mere interesserer sig for at promote nye kurser om sidste nyt fra "PowerPoint fabrikken".

Frederik

Tak for soldater- og parisertrafik metaforene. Din opfordring til lederne er hermed givet videre.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lotte

Robust ... Når man ser det i et jobopslag så ved man, at det er en stresset arbejdsplads, og at lederen ikke kan forebygge eller håndtere det. Let at gennemskue. Svarer lidt til at lederens potteplanter altid visner for ham - og så vil han købe plasticblomster, som han ikke behøver at vande.

Frederik Iuel

Enig. Det er et fattigt, når robustheden "ind-rekrutteres", som svar på dårlig ledelse og organisering.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Heidi Graff

Jeg mener, det er overmåde vigtigt at bringe debatten om robusthed ud af en meget individual orienteret forståelse og ind I et organisatorisk og relationelt perspektivt. Ellers får vi endnu mere individualiseret "skyld" over ikke at slå til på vores arbejdspladser. Spørgsmålet er snarere: Hordan skaber vi arbejdspladser, der stræber efter resiliens (elasiticitet) gennem læring, feedback/feedforward, rammer der giver mulighed for både at signalere retning og også inviterer til udfordring. Arbejdsfællesskabet og opgaveløsning med plads til at eksperimentere I dilog mellem lederlag og ledere og medarbejdere kan skabe resiliente arbejdspladser, hvor det ikke bliver den enkeltes ansvar at lykkes.

Frederik Iuel

Tak for konkrete bud på, hvordan robusthed ikke overlades til den enkelte.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

jens henriksen

Tak til Heidi Graff for dét perspektiv! Der er alt for megen individualiseringssnak og tilsvarende for lidt interesse for og opmærksomhed på værdien af fællesskab og betydningen af de organisatoriske rammebetingelser.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Louise Bruun Rosenbaum

Spændende begreb .. Jeg tænker at det også er relevant at tale om robuste arbejdspladser .. Jeg vil definere en robust arbejdsplads som en arbejdsplads der kan rumme og udvikle sine kompetente medarbejdere, en arbejdsplads hvor kollegaer er opmærksomme og hjælpsomme overfor både kunder, kollegaer og ledelsen .. Hvis arbejdsgivere ønsker st rejruttere og ikke mindst fastholde robuste medarbejdere er det også vigtigt at de tænker deres virksomhed ind som den robuste arbejdsplads

Frederik Iuel

@Louise. Tak for bud på definition af den robuste arbejdsplads.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Svend

At være robust som menneske er jo egentlig ganske positivt og udelukker i mine øjne ikke andre positive og efterspurgte kvaliteter.
Men når ordet optræder i jobsammenhænge defineres betydningen dog ikke af ansøgeren, men af virksomheden/organisationen. I den forbindelse klinger det desværre af, at man som kommende medarbejder må findes sig i lidt af hvert og ikke sige fra, hvis kravene og opgaverne er urealistiske eller ikke svarer til dem, som man blev ansat udfra.
Jeg opfatter klart brugen af "robust" i stillingsopslag er udtryk for, at de pågældende arbejdsgivere ikke gider at høre om stress og krav om rimelige forhold. "Vi har de opgaver vi har og vi laver dem når vi får dem". Robusthed er også at kunne leve med ledelsens manglende vilje / evne til at prioritere opgaverne og surhed over, når man som medarbejder, derfor laver en anden end den ledelsen efterfølgende fandt rigtigst.

Frederik Iuel

@Svend. Tak for advarslen. Arbejdsgivere, der ind-rekrutterer robusthed på den baggrund, er meget kortsigtede. Det bliver dyrt på den lange bane.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lene N

Hvorfor mener du, at robusthed dækker at over, at man kan skelne mellem egne og virksomhedens interesser? Er robusthed ikke, at man kan håndtere at handle efter virksomhedens interesser - i princippet uagtet ens egne interesser?

Frederik Iuel

@Lene. Robusthed i arbejdslivet er efter min mening også at kunne "passe på sig selv". Og vi er nogle gange nødt til at træffe valg, der ikke er forenelige med virksomhedens interesser. Evnen til at skille (udrede) interesserne fra hinanden, mener jeg også er forbundet med det at være robust.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lise Kok

Som fællestillidsrepræsentant i en stor organisation er jeg ret loren overfor dette krav, og mindes heldigvis heller ikke at jeg har set det endnu i jobopslag fra min organisation. Jeg synes, det er et skråplan hvis arbejdsgiver i stigende grad mener at det udelukkende er arbejdstagers opgave at tilpasse sig, mens det bliver legitimt for arbejdspladsen at stille - måske urimelige - krav til medarbejderne. Der er naturligvis job der kræver en meget høj stresstærskel og at man kan håndtere konstante forandringer, men i min optik kan og skal der være plads til forskellighed - både i forhold til fagligheder og i forhold til ens personlighed og evner til at håndtere forskellige typer udfordringer.
Jeg mener også, at det at sikre en rummelig arbejdsplads er med til at skabe en høj grad af loyalitet og tryghed - hvilket sagtens kan gå hånd i hånd med høj produktivitet og innovation.
Men du har ret, Frederik, DJØF'erne og mange andre AC'ere bliver i stigende bedt om at æde lort og skide lagkage - det er bare sjældent særlig hensigtsmæssigt og vidner i min optik om et skred imod en tendens hvor en høj grad af selvledelse faktisk dækker over en til tider høj grad af rigtig dårlig egentlig ledelse, hvilket udover at give problemer for de ansatte også påvirker produktiviteten negativt, og derfor virker temmelig absurd i organisationer der konstant har fokus på at performe og optimere.

Frederik Iuel

@Lise Kok. Yes. de organisationer der fremmer og rummer forskellighed og diversitet klarer sig bedst i alle henseender. Og jeg er fuldstændig enig i at "selvledelse" ikke friholder lederen for at tage ansvar for kvaliteten af sin ledelse.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lise Kok

http://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE8329598/Robuste-ansatted%C3%A5rlig-ledelse/ I øvrigt pudsigt at Krifa også har fokus på "jobrubusthed" lige nu...

Frederik Iuel

@Lise Kok. Pudsigt tjaaa, ihvert fald aktuelt. Og nu også DR: https://www.dr.dk/levnu/psykologi/traen-din-robusthed-din-egen-og-arbejdspladsens-skyld


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Gitte Roe

Min arbejdsplads er også flittig til at sende jobopslag ud, hvor de udover de meget misbrugte buzzwords som "robust" og "omstillingsparat" direkte skriver, at der skal løses opgaver i højt tempo og med høj kvalitet. Det burde så følges af høj løn, høj grad af videreuddannelse etc. Jeg synes, at brug af et ord som robust er en falliterklæring - det indikerer, at jobbet kræver mere end der er rimeligt at forvente af en almindelig medarbejder. Derudover indikerer det, at man hellere må have et hjemmeliv, hvor der ingen udfordringer er i form af små børn, der konstant har mellemørebetændelse eller gamle forældre eller slægtninge, der har brug for hjælp til hospitalsbesøg og daglige gøremål - hvilket jo også i stigende grad bliver forventet af os i mellem-generationen.

Frederik Iuel

Yes, jeg er enig i at; står der robust som kvalifikation i et jobopslag, så er det nok værd at være ekstra nysgerrig på, hvordan og om jobbet passer ind i din balance mellem arbejde, fritid og familieliv.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lise Kok

Er det bare mig eller kan andre heller ikke åbne de svar der er til indlæg? DJØF: slet endelig denne kommentar, når problemet er fikset :-)

Pia Vive, Djøf

Kære Lise
De gode nyheder er, at alle kommentarer og svar på kommentarer er synlige, uden at de skal 'klikkes frem'.
Men det er ikke 'bare dig' ;-) Vi er opmærksomme på fejlen og har fundet løsningen - den bliver rullet ud i løbet af ugen.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Ane

Er det så godt selv at bruge ordet robust i sin ansøgning? Hvis det ikke står i opslaget, læser arbejdsgiver det så på som måde som arbejdstager gør, hvis det står i et jobopslag? Jvf. Lottes kommentar 'Når man ser det i et jobopslag så ved man, at det er en stresset arbejdsplads, og at lederen ikke kan forebygge eller håndtere det.'? Jeg er godt nok ikke stødt på det i et opslag, men jeg læser det ret negativt.

Frederik Iuel

Jeg er overbevist om, at de fleste arbejdsgivere forbinder noget positivt med denne egenskab hos en medarbejder. Så hvis du, som ansøger, ønsker at fremhæve dig selv som den robuste, så tænker jeg, at det, alt andet lige, er ok at du bruger ordet.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Carsten Thornhøj

Altså undskyld på forhånd for en lidt direkte tone i det følgende: DJØF har en opgave, som medlemmernes ven, med at få slået al snak om robusthedsævl ihjel. Stress er en, helt igennem, sund reaktion på noget, der ikke er i orden. Jeg er klar over, at der er en hel industri, der skal skaffe penge til sommerhuse, hybridbiler og cafe latte ved at hjælpe dårlige chefer med aflad, når de ikke har overblik over ressourcer, ambitioner og tid på samme tid. Men det er altså deres ansvar at have, hvis de vil hæve chefløn og drikke bourgogne på flasker i stedet for brikvin fra Sicilien. Det er ondskabsfuldt at gøre medarbejdere ansvarlige for ikke at kunne udholde at blive overbelastet i længere perioder. Hvis en medarbejder ikke kan læse opgaven uden at få stress skal vedkommende fjernes. Hvis INGEN (heller ikke efterfølgeregen) kan , så skal jobbet redefineres. Punktum. Djøf skal ikke lægge spalteplads (serverplads) til at drøfte dette. I skal, efter min opfattelse, tage stilling og støtte jer til anerkendt viden på området. Luk munden på folk, der mener, man skal klare for lange ophold i solen med lindrende cremer og ikke gider bruge penge at bygge en overdækning eller afvendte gråvejr en gang i mellem.

Frederik Iuel

Tak for opfordringen, den er hermed modtaget og givet videre til resten af Djøf. Og jeg er, også med dig, fuldstændig enig i, at robuste medarbejdere på ingen måde friholder chefer og ledelser for at passe på, at deres medarbejdere ikke bliver mast af stress og jag. Vores ledere skal naturligvis også fokusere på at skabe arbejdsglæde og trivsel. Alt andet er, som sagt, skidt forretning.

Carsten

Mange tak for respons. Nej.... Ledere skal IKKE skabe trivsel. Det er en sidegevinst, der opstår når folk lykkes med deres mål og er stolte af, at bidrage til noget. Der er værd at bemærke, at der ikke er nogen dokumenteret sammenhæng mellem trivsel og produktivitet. Der er ALT for få ledere der har en ærlig chance for at opfylde alle de krav uvidende konsulenter stiller til dem. Hvis en person ikke eer selvmotiverende er der fordi vedkommende ikke er korrekt placeret. Der er ingen nemme løsninger når man driver virksomhed. God weekend og igen mange tak fordi, du giver mulighed for at drøfte disse forhold. Det er meget vigtigt for os alle, synes jeg.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.