Djøf blog

Et par råd til netværk og jobsøgning

Læs med hvorfor og hvordan du kan bruge dit netværk i din jobsøgning

Af Tom Hedegaard

Du behøves ikke at være ekspert i jobsøgning, for at bruge dit netværk til at få samtaler og job. Sådan lyder ordene fra Louise Sylvest i en artikel, hvor hun forklarer hvordan hun fik fem samtaler og et job gennem sit netværk.

Hendes råd er meget konkret, ” at blive helt skarp på, hvad det er, man vil, før man begynder at skyde til højre og venstre. For man skal være rimelig skarp på, hvad det er, man kommer og beder om.”

Nå ja, vi kan vel alle sammen finde en solstrålehistorie, men sandheden er, at det ikke virker helt dumt at tænke i netværk også. Seneste rekruteringsanalyse fra konsulenthuset Ballisager bakker dette op, og viser at netværk er den 2. mest foretrukne rekruteringskanal, kun overgået af jobopslag.

Kan det ikke være svært at arrangere et netværksmøde?

Det behøves det ikke være. Kun 5 % af de adspurgte arbejdsgivere i undersøgelsen angav, at det ikke var muligt at få et netværksmøde med dem. Så viljen er der for hele 95 %.

Men skal du komme igennem med et møde, så er en personlig anbefaling den højest rangerende årsag til, at lederen har taget mødet. Herudover er din motivation og værdi også vigtige faktorer. Til sidst bliver det et spørgsmål om tid og overskud fra lederens side. Men hvis du har sørget for en personlig anbefaling, er klar om den værdi der ligger i at tale med dig, og ikke mindst virker motiveret, så er dine chancer gode. Slut anmodningen af med at udvise stor fleksibilitet, og tilbyd gerne at sende et oplæg forud for mødet sammen med et kort CV.

Hvordan gør jeg i praksis?

Der er mange måder at bruge sit netværk på. Vi har nogle bud:

  • Giv dig tid til at kortlægge dit netværk, og tænk hele vejen rundt. Vær opmærksom på, hvad du har liggende på dine virtuelle netværk. Kommende arbejdsgivere kan google dig og let kan få adgang til din profil, fx på Facebook.
  • Når du ser en interessant stilling, er det en god idé at undersøge, om du kender en fra samme branche virksomheden. Det kan lette din research og give dig uvurderlig og relevant viden om kulturen og værdierne i virksomheden.
  • Et godt netværk kan skaffe dig adgang til de rigtige personer, der ved noget om den stilling, du søger.
  • Deltag aktivt i forskellige erhvervsrettede og faglige arrangementer.
  • ·Øv dig på din elevatortale. En god, kort og præcis elevatortale er ofte adgangsbillet til en god netværkssamtale.
  • Lyt, spørg ind, udvis situationsfornemmelse, vær god til at tage imod og sig tak.

Har du et par gode fif – så kom med dem.

the

Tom Hedegaard

Chefkonsulent

Lad os dele vores viden og erfaring. Jeg starter ud, da jeg i mit daglige arbejde er i kontakt med mange djøfere. Det giver mig forudsætningerne for at bidrage med mine perspektiver – og jeg vil gøre det i en fri tone.

Mit håb er, at du som læser er frisk på at gå i dialog.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.