]]> ]]>

Djøf blog

Surprise! Du skal forhandle løn

Mange nyuddannede er meget i tvivl om de kan tillade sig at forhandle om lønnen i deres første job. Men lønforhandling er en del af enhver ansættelse.

Af Tom Hedegaard

Du er færdiguddannet, solen skinner, og du er netop indkaldt til jobsamtale. Livet er godt, og hvis bare du kan få det job, så er lønnen ikke så vigtig. Det er jo ligegyldigt hvad langt mere, end du nogensinde har fået i SU med studiejob ved siden af.

Sådan er situationen for mange af de nyuddannede, jeg taler med i vores rådgivning. Mange ringer for at drøfte samtalen men har slet ikke forholdt sig til hvad de vil svare, hvis arbejdsgiver spørger, hvad de forventer at få i løn. Og det svar skal man have klar, for spørgsmålet kommer med garanti. Måske ikke ved første samtale, men før eller siden skal emnet drøftes.

Ved at være forberedt på lønforhandlingen, viser du, at du tør forhandle, er selvsikker, og tror på egne evner. Dette er stort set altid værdsatte kompetencer hos enhver medarbejder.

Offentlig ansættelse

Forhandlingen er lidt anderledes skruet sammen i det offentlige, end i det private. Så hvis du skal til samtale på job som nyuddannet i det offentlige, så bør du læse vores sider om den første løn i staten, en kommune eller en region.

Sådan forbereder du dig til forhandlingen

Noget jeg tit hører er, hvad nu hvis de så ikke tilbyder mig jobbet, fordi mit udspil er for høj?. Det oplever vi stort set aldrig. Men du kan være opmærksom på nogle forholdsregler, hvis du vil være på den sikre side:

  • Undersøg lønniveauet i lignende stillinger. Brug Tjek din løn til dette. På denne måde viser du, at du har gjort dit forarbejde, og at tallet ikke bare er grebet ud af det blå. Du kan også henvise til det i forhandlingen. Vi kigger også gerne på det sammen med dig.
  • Tænk over din formulering. Åbne formuleringer, uden eksakte tal, virker blødere i en forhandling, og viser at du er forhandlingsparat. Vil du eksempelvis spille ud med 35.000 kr. om måneden (inkl. pension), så brug formuleringen i midten af trediverne og slut af med men jeg er spændt på at høre, hvad I havde tænkt?
  • Lav aldrig et spænd som f.eks. 30-35.000 kr. Arbejdsgiver vil kun høre, at du kan købes for 30.000, og hvorfor så bevæge sig højere op.

Vigtigheden af at spille ud

Den, der kommer med et udspil først, har de bedste forudsætninger. Vi omtaler det ofte som det at "sætte baren" eller "kaste et anker". Du kan spørge dig selv, om du helst vil forhandle et lavt tal op eller lade arbejdsgiver forhandle et højt tal ned.

Andet end løn

Du bør huske, at løn ikke er alt. Når du tilbydes et job, så er det en samlet pakke. Derfor er lønnen også kun en del af denne samlede pakke og bør vurderes i forhold til øvrige vilkår. Hvordan ser det ud med eksempelvis:

  • Ferie
  • Løn under barsel
  • Betaling af merarbejde
  • Telefon og computer - evt. hjemmearbejdsplads
  • Mulighed for bonus

Betalt ferie som nyuddannet

Som nyuddannet kommer du ofte med lidt eller ingen opsparet ferie. Derfor er mit råd, at du altid forsøger at forhandle betalt ferie, når du ansættes. Arbejdsgiver har alligevel ikke kalkuleret med, at de slipper for at udbetale dig løn, når du holder ferie hos dem. Af den årsag, oplever vi generelt, at nyuddannede har stor succes med at forhandle 2-3 ugers betalt ferie hjem ved ansættelsen.

Læs også

4 gode råd til din første lønforhandling

Det altafgørende førstehåndsindtryk

Kickstart dit nye job og kom godt fra start

the

Tom Hedegaard

Chefkonsulent

Stoppede i Djøf april 2020

Lad os dele vores viden og erfaring. Jeg starter ud, da jeg i mit daglige arbejde er i kontakt med mange djøfere. Det giver mig forudsætningerne for at bidrage med mine perspektiver – og jeg vil gøre det i en fri tone.

Mit håb er, at du som læser er frisk på at gå i dialog.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Mads

Giver et udmærket overblik. Jeg er dog uenig i tilgangen om ikke at bruge et spænd. Hvis man føler at have nogle gode rationelle argumenter med til forhandlingen, så synes jeg et spænd kan være et rigtig godt udgangspunkt. Ved at være lidt taktisk kan man så sætte spændet lidt i den høje ende og på den måde forsøge at forhandle sig op ud fra ens argumenter. Et spænd signalerer yderligere en forståelse af at en lønforhandling er en give-and-take situation.

Tom Hedegaard

Hej Mads

Jeg er ikke uenig med dig. Hvis du bruget spændet taktisk, og lader ned lave ende af dit udspil være ambitiøst sat, så kan et spænd godt fungere.

Den situation jeg taler om er, når du har forestillet dig en løn på mellem 35-40.000 kr./md. brutto, hvor 35.000 kr./md. er i den lave ende. Så vil det være problematisk blot at give arbejdsgiver dette spænd, da jeg stadig vil påstå, at det de som udgangspunkt hører er, at du vil acceptere en løn på 35.000.

Et spænd i dette eksempel bør måske snarere være 37-43.000 kr./md. for at efterlade rum til forhandlingen. Men jeg vil stadig påstå, at andre formuleringer ofte vil være bedre at benytte. Og ja - en forhandling er give-and-take. Hvad med alle de andre vilkår. Arbejdstid, fleksibilitet, frihed (ferie, omsorgsdage, barsel), hjemmearbejdsplads, mobil/pc/internet etc.
Det er en samlet pakke man siger ja til.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Lise

Super godt og relevant indlæg. Det kan virkelig være svært at sætte værdi på sin arbejdskraft for første gang - trust me, i know :) Men, man skal prøve at tænke på, at arbejdsgiverne ikke gør dig en tjeneste, det er faktisk helt omvendt! Det har i hvert fald hjulpet mig at tænke sådan.

Vil også lige bruge anledningen til at anbefale et tip til de af jer, der måske ikke har fået meldt sig ind i en a-kasse i tide, eller af princip ikke vil være medlem. Man kan få en lønsikring tilsvarende til en a-kasse her:
http://www.almbrand.dk/abdk/OmAlmBrand/Presse/Aktuelt/CURART_LOENSIKRING?oversigt=Privat

Det har i hvert fald reddet en af mine bekendte nogle økonomiske bekymringer, så ville lige lade det gode råd gå videre,

Tom Hedegaard

Hej Lise

Tak. Og godt tip. Husk også at vi har et samarbejde med Topdanmark - https://www.djoef.dk/medlemskab/medlemsfordele/forsikring/ledighedsforsikring/dj-oe-fs-till-ae-gsforsikring-for-l-oe-nmodtagere.aspx som godt nok kræver medlemskab af en a-kasse.

Lise

Det vil jeg lige tjekke op på med det sammen.

Selv tak :)


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.