Alle djøfere går til tandlægen mindst én gang om året. Det er godt nok bare en påstand, men sådan tror jeg oprigtigt, at det forholder sig. Og vi gør det helt frivilligt, selvom det koster lidt penge og ikke mindst tid, som mange af os ofte mangler. Hvorfor mon vi gør det? Tja vi vurderer vel, at det er til vores egen fordel på kort og langt sigt, og vores omgivelser sætter også pris på, at vi ikke falder helt ved siden af når vi åbner munden.
Helt på samme måde er det med den årlige lønundersøgelse: Det er helt frivilligt at deltage, men det er dumt at lade være. Og deltager du, stiller du dig selv og andre djøfere bedre, da dine svar er med til at skabe åbenhed og viden om de faktiske lønforhold på dit arbejdsmarked. Og når du åbner munden ved forhandlingsbordet falder du, hvis du har orienteret dig i lønstatistikken og evt. talt med Djøfs rådgivere, ikke helt ved siden af, men kan tværtimod – med nul huller i fakta – stille et solidt underbygget lønkrav, som står mål med dine kvalifikationer og din markedsværdi. Og nå ja så kan besvarelsen jo altså klares en del hurtigere end et besøg hos tandlægen – og helt uden, at det gør ondt.
Desværre kan jeg ikke med samme skråsikkerhed som med tandlægen påstå, at alle de djøfere som burde besvare lønundersøgelsen én gang årligt, også gør det – heller ikke selvom vi ved, at stort set alle djøfere benytter lønstatistikken, når de forhandler løn.
Har du ikke svaret eller overvejer du at springe over i år, er jeg vildt nysgerrig for hvorfor – så kommenter gerne nedenfor. Er det tiden der mangler? Er det metoden i undersøgelsen? Eller er det helt andre mere principielle overvejelser, der ligger bag? Fortæl endelig.
Deltag hvor du vil
Lønundersøgelsen 2015 er åben frem til 21. oktober 2015 kl. 12 – for medlemmer som er privat ansat (inkl. advokater og advokatfuldmægtige) og medlemmer ansat i en kommune eller region.
Er du en af dem, der allerede har svaret eller helt sikkert gør det inden 21. oktober, skal du have stor tak - men mind også gerne lige dine djøf-kolleger om at få svaret. For måske kan du dermed sikre lige præcis den besvarelse, som gør, at vi på din arbejdsplads får svar nok til at kunne lave en specialstatistik for din virksomhed.
Så selvom vi har mange svar med hvert år, har hver besvarelse stor værdi og er med til at styrke lønstatistikken. Det tager kun 5-10 min, og har du din smartphone med dig og evt adgang til din lønseddel, kan du deltage hvor du vil – måske endda i tandlægens venteværelse…