Djøf blog

Tænder du på "Iværksætter" ?

Hvis du gør, så bør du læse med her

Af Tom Hedegaard

Iværksætteri er et varmt emne for tiden. Mange går med tanker og ideer til det at blive selvstændig, men få går fra tanke til handling.

Det at drive en selvstændig virksomhed og være iværksætter giver en unik sammensætning af erfaringer og kompetencer. Noget som ikke kan tilegnes igennem et kursus, eller læres gennem et dyrt efteruddannelsesforløb.

At blive selvstændig er ofte beskrevet som et spring – ”Spring ud som selvstændig” eller ”tør du tage springet”. Det kan bestemt være et spring på mange måder, men det behøver det ikke at være økonomisk set. Som akademikere er vi gode til at analysere og se muligheder - men i høj grad også udfordringer og forhindringer. Lige i dette tilfælde bør vi måske slippe det analytiske en smule, gemme akademikeren i os lidt væk og kaste os ud i det. Så har vi vores akademiske kompetencer til at hjælpe os med de udfordringer, der kommer undervejs.

De fleste ideer kan skaleres til en mindre størrelse, så du kan få prøvet det af uden at satse hus og bil. På den måde kan ideen testes, samtidig med at du har dit daglige arbejde og derved er sikret et økonomisk fundament. Og det kan der være flere fordele ved.

Rådene omkring start af selvstændig virksomhed er typisk, at du skal have en forretningsplan, lave markedsundersøgelser og kundeundersøgelser, finde mulige investorer og desuden have et netværk, som du kan sparre med. Og hvad med investorer?

Her vil mange allerede kløjes i det, da det hurtigt kan virke noget uoverskueligt. Mit råd er, at du starter i det små, så kommer markedsundersøgelsen og kundeundersøgelsen helt af sig selv. Netværk opbygges ofte undervejs, og forretningsplanen har du formentlig allerede i hovedet. Den skal bare konkretiseres. Dette gøres alligevel bedst, når du har fået lidt føling med, hvordan idéen holder i praksis. Hvad angår investorer, så kender jeg ikke til mange, som ikke vil se det som et stort plus, at din ide eller markedsplan er prøvet af i praksis.

Det er naturligvis hamrende illoyalt overfor din arbejdsgiver at starte op som selvstændig med konkurrerende ydelse eller produkter - og i sig selv opsigelsesgrund eller bortvisningsgrund alt afhængig af situationen. Kend reglerne om bibeskæftigelse og kig din kontrakt igennem for at se, om du overhovedet må have bibeskæftigelse. I alle henseender vil det være rigtig fornuftigt at tage en snak med din chef omkring det at have et selvstændigt projekt ved siden af. Det giver dig mulighed for at forklare, at det ikke vil påvirke dit daglige arbejde.

For dig, som er nyuddannet

Er du nyuddannet så husk, at du kan indgå i Innovationsfondens Innofounder ordning, hvor du kan få personlig rådgivning og en månedlig ydelse på 14.473 kroner i op til 12 måneder. Det er et meget fornemt tilbud.

Afslutningsvis vil jeg give dig 5 spørgsmål, som du kan tygge lidt på, hvis du har en iværksætter i maven.

5 spørgsmål, du skal kunne svare på

Hvorfor vil du være selvstændig?
Ideelt set er det ideen der driver værket. Du bør ”tænde” på ideen om at være iværksætter og selvstændig, og være passioneret og begejstret for din ide. Det er vigtigt at der er et stort drive, da mange iværksættere får stoppet tidligt i processen grundet de udfordringer de møder. Dem skal du helst være i stand til at pløje direkte igennem med dit høje drive.

Trives du med nye udfordringer?
Det er et must. Der vil komme et hav af udfordringer, både store og små. Så hvis du ikke trives med disse, og løser dem selv, så skal du alliere dig med en som er god til dette.

Er du god til at undersøge ting?
Den hænger lidt sammen med spørgsmålet om udfordringer. Du vil møde mange nye ting, som du ikke nødvendigvis tidligere har forholdt dig til. Virksomhedstype, registrering, momsregler, SKAT, bogføring, regnskab, love og regler, webside, markedsføring, sociale medier etc.

Har du nemt ved at spørge andre om hjælp?
Du kommer længere ved at spørge andre til råds eller bede om hjælp. Heldigvis er de fleste mennesker villige til at hjælpe, og derfor vil det være en kæmpe fordel, hvis du ikke er typen, der i den sammenhæng er alt for tilbageholdende. Igen kan du alliere dig med nogen, som har lettere ved dette end dig.

Er du villig til at opgive tid og penge?
Det er ligeledes en forudsætning. Som skrevet tidligere, så behøver det ikke være store summer, men det vil koste penge at starte op. Så du er nødt til at være villig til selv at kaste tid og penge i det. Og hvorfor skulle en investor i øvrigt være interesseret i et projekt, som du ikke selv tror nok på til at risikere lidt penge?
the

Tom Hedegaard

Chefkonsulent

Lad os dele vores viden og erfaring. Jeg starter ud, da jeg i mit daglige arbejde er i kontakt med mange djøfere. Det giver mig forudsætningerne for at bidrage med mine perspektiver – og jeg vil gøre det i en fri tone.

Mit håb er, at du som læser er frisk på at gå i dialog.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Jesper Jensen

Hej Tom

Så hvis jeg er nyuddannet, så kan jeg imens jeg prøver at få skub i tingene på http://nybehandler.dk søge om en månedlig ydelse på næsten 15 tusinde kroner om måneden? Hvis ja, har du så nogen idé om hvor mange som faktisk får bevilliget denne støtte?

Tak på forhånd
Hilsen Jesper

Tom Hedegaard

Hej Jesper

Der er kun 40 pladser i alt, så det er absolut ikke alle der får denne mulighed. Du kan læse hvilke kriterier de bedømmer projektet på her:

http://innovationsfonden.dk/da/investeringstype/ivaerksaetterpilot


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Andersen

Hej Tom.

Rigtig god artikel. Det er godt nok man penge man kan søge til opstart af en firma. En månedlig ydelse på 14.473 kroner i op til 12 måneder. Det kunne jeg godt have brugt. De første 12 måneder, er helt sikkert de sværeste for mange iværksættere.

Jeg har fået rigtig godt gang i mit firma nu, men med sådan et tilbud, ville det være godt en del hurtigere.
Med venlig hilsen
Rasmus Andersen
http://www.nem-ejendomsmægler.dk

Tom Hedegaard

Hej Rasmus

Tak. Jeg er enig i, at de fleste iværksættere ville have langt færre bekymringer, hvis de var sikret dette beløb i et år. De fleste virksomheder genererer jo ikke overskud før efter 1-2 år. I hvert fald ikke af de nyopstartede virksomheder jeg kender.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Rasmus Andersen

Hov der er fejl i min url.
Den kommer lige igen.
http://www.nem-ejendomsmaegler.dk


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.