]]> ]]>

Djøf blog

Søger du også de eftertragtede graduateprogrammer?

Graduateprogrammer er ikke den eneste start på karrieren, der er andre veje til spændende og udfordrende stillinger. Overvej en dobbeltstrategi og tjek op på hvad du ellers kan søge.

Af Annemette Kokholm

Så læs med her. Rigtig mange nyuddannede kaster sig nemlig, som var det en selvfølge, over at søge de – efterhånden mange – eftertragtede og populære graduateprogrammer.

I min rådgivning oplever jeg, at en del nyuddannede tænker, at det vil være lettere at lande et graduateprogram end en ”almindelig stilling”, som ikke specifikt er designet til nyuddannede. Det er imidlertid langt fra, hvad vi ser. Få udvalgte starter karrieren med et graduateprogram, og mange finder vej til en spændende karriere gennem job uden ’graduate-stemplet’.

Der er flere veje til en spændende karriere

Derfor er det vigtigt ikke udelukkende at basere din jobsøgning som nyuddannet på graduatestillinger. Graduateprogrammer er populære af mange årsager, måske fordi de er hos nogle velkendte spillere på arbejdsmarkedet, eller fordi de omtales som en slags ’interne uddannelsesforløb’ og derfor appellerer bedre til nyuddannede. Men det gør dem ikke til de eneste optioner.

Der findes, som sagt, også andre veje til spændende og udfordrende stillinger, og her er det vigtigt at kigge bredere end kun graduateprogrammer og fx søge stillingen som konsulent, AC-medarbejder eller marketingkoordinator - også selvom virksomheden ikke specifikt efterspørger en nyuddannet i stillingsopslaget.

Det er de rette kompetencer og viden, der tæller

En god start på karrieren begynder i stillinger, hvor du får kompetencer og viden, der hjælper dig til at komme tættere på at arbejde med det, du rigtig gerne vil. Derfor er det vigtigt, at gå efter de kompetencer og den viden, der styrker dig – også fremadrettet i andre stillinger!

Forleden talte jeg fx med et medlem, som egentlig gerne ville have startet karrieren som konsulent, men i stedet landede et job som fuldmægtig i en kommune. Senere fik medlemmet så et job som konsulent, hvor netop de kompetencer og den viden han havde med sig, viste sig at være brugbar og eftertragtet. Dét faktum at medlemmet havde fået erfaring fra en anden branche/sektor, var en stor gevinst.

Gå efter en dobbelt-strategi

Når du står for at skulle søge job, er det vigtigt ikke kun at have én strategi. Du skal tænke både og. Det handler ikke om at søge så bredt som muligt, men om at være fokuseret.

Vær afklaret med hvad det er, du gerne vil ud og være en del af og bidrage til.

Hvad er du særligt motiveret for eller interesseret i? Svarene herpå kan blandt andet være det, der er med til at give dig et ’scope’ på din jobsøgning. Søg fokuseret, ikke snævert!

Du kan altså sagtens lægge billet ind på de velrenommerede graduateprogrammer, men du gør klogt i også at søge andre stillinger. Så hvis du gerne vil have din karriere skudt hurtigt i gang, er det vigtigt at søge både og.

ank

Annemette Kokholm

Konsulent

Stoppede i Djøf den 30. november 2015.

Jeg blogger om det, jeg spotter et behov for at kaste lys over i min daglige kontakt med medlemmerne.

Jeg er uddannet cand.merc.psyk. og er tidligere studenterrådgiver i Djøf. Mit fokus er den psykologiske vinkel på trivsel og udvikling i karrierelivet, og jeg interesserer mig særligt for det enkelte individs motivation og kompetencer i en organisatorisk kontekst.

Jeg er nysgerrig på at høre netop din mening eller kommentar. God læselyst!

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.