]]>

Djøf blog

SMIL på dit CV - en guide til et CV, der virker

8 gode råd til dit CV. Og husk: Det klæder alle at smile. Også på det profilbillede, der er på CV'et.

Af Thomas Kantsø

Det er en kunst i sig selv at skrive et godt CV. For hvad skal man have med? Hvad skal man fremhæve? Og hvordan skal man egentlig se ud på sit profilbillede? Når det handler om at lande et job, du rigtig gerne vil have, så skal du være helt skarp på disse spørgsmål, og derfor har jeg lavet en guide, der kan højne kvaliteten af dit CV med dimensioner.

8 råd til, hvordan du får lavet et godt og brugbart CV

1. Layout - gør dit CV let tilgængeligt og overskueligt

2. Målret altid dit CV til det job, du søger

3. Start altid med et afsnit, der beskriver din faglige og personlige profil

4. Opstil din erhvervserfaring i omvendt kronologi

5. Beskriv din uddannelse

6. Beskriv eventuelt frivilligt arbejde

7. Fortæl om dine fritidsinteresser

8. Vælg det rigtige profilbillede

 

1. Layout - gør dit CV let tilgængeligt og overskueligt

I dag læses de fleste CV’er først på en PC-skærm, derfor er layout vigtigt. Jeg anbefaler, at du bruger tid på layout. Det skal være let læseligt. Hvis du er tvivl om, hvad jeg mener, så prøv at læse dit CV, samtidig med at du scroller nedad. Det er min erfaring, at mange CV’er bliver læst på den måde. Sørg for, at du bruger en skriftstørrelse, der er til at læse. Personligt kan jeg bedst lide skriftstørrelse 12. Undgå for meget støj på dit CV. Farver anbefaler jeg ikke du bruger, da vi oftest printer i sort hvid. Kursiv, understregning OG fed på samme tid, sender et forvirrende signal. Hold dig derfor til en ren og letlæselig stil.

I virkeligheden syntes jeg, at formen i et CV skal være ret konservativt. Det er meget sjældent, at jeg ser, et kreativt CV virker godt. Et par gange har jeg set stillingsannoncer til jobs, hvor der stod, at man gerne måtte være kreativ i sit layout. Dette var jobs til en kreativ branche, ellers ser jeg det sjældent.

2. Målret altid dit CV til det job, du søger

Hvis du søger et job, hvor der i jobopslaget står, at man skal være analytisk og god til Excel, så vil jeg anbefale, at du skriver klart og tydeligt i din personlige/faglige profil, at dette er nogle af dine kompetencer. Skal du have kendskab til f.eks. modebranchen, så skriv, hvis du har det.

Giv dine vigtigste pointer om din profil up front. Du kan målrette dit CV ved at fremhæve de fag, du har haft på dit studium, der er relevante for jobbet. Fremhæv på samme måde de relevante arbejdsopgaver eller ansvarsområder, du har haft i dine tidligere jobs.

3. Start altid med et afsnit, der beskriver din faglige og personlige profil

Det er en god idé at indlede dit cv med en faglig profil på ca. 4-5 linjer, hvor du kort beskriver, hvad du kan byde ind med i forhold til jobbet.

Det er vigtigt, at du her klart kommunikerer, hvad du kan bidrage med i forhold til det konkrete job, så din kommende arbejdsgiver får en forståelse for, hvad du kan – også hvis dine erfaringer eksempelvis stammer fra en anden branche. Undgå at bruge floskler, men beskriv dig selv med levende og aktive ord.

Få meget gerne andre til at læse det igennem, inden du sender det afsted. Søg feedback og hør, hvilket indtryk andre sidder tilbage med, når de har læst dit CV. Det skulle meget gerne matche det indtryk, du gerne vil have, andre får af dig.

4. Opstil din erhvervserfaring i omvendt kronologi

Beskriv din erhvervserfaring i omvendt kronologisk rækkefølge. Beskriv, hvilke relevante ansvarsområder eller arbejdsopgaver du har haft, og hvilke resultater du har skabt, som virksomheden kan bruge. Hvis du ikke har opnået deciderede resultater i dine ansættelser, kan du i stedet specificere dit faglige udbytte. Brug hellere bullet points end tung prosa.

5. Beskriv din uddannelse

Beskriv din uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge.  Der er i dag mange uddannelser, der minder om hinanden, derfor kan du anføre, hvad dit faglige fokusområde i din uddannelse har været. Hvis det er relevant for jobbet, så beskriv et fag eller et projekt. Har du relevant efteruddannelse eller kurser, så beskriv dem.

6. Beskriv eventuelt frivilligt arbejde

Du kan have tilegnet dig et hav af kompetencer og viden gennem frivilligt arbejde og tillidsposter. Beskriv de relevante poster og eventuelle resultater i omvendt kronologisk rækkefølge. Der gemmer sig ofte nogle guldkorn i dette afsnit.

Jeg syntes, det er rasende spænde at læse om, hvad folk bruger af kompetencer i frivilligt arbejde. Blandt alle de virksomheder, jeg taler med, nævner alle uden undtagelse, at frivilligt arbejde er et felt, man læser med stor interesse. Det siger meget om personen.

Du skal ikke stresse, hvis du ikke har frivilligt arbejde, men fremhæv det endelig, hvis du har. Jeg har på mit eget CV beskrevet, at jeg sidder i min andelsboligforenings bestyrelse, og udpenslet, hvad det betyder. Jeg har lært meget af det og fået kompetencer, jeg kan bruge i mit job.

7. Fortæl om dine fritidsinteresser

Skriv afslutningsvis, hvad du laver, når du ikke arbejder. Et kort afsnit om fritidsinteresser medvirker til at vise dig som et 'helt menneske' – og er interessant for din kommende arbejdsgiver.Jeg talte forleden med en virksomhed, der sagde, at de altid læste CV’et bagfra, da det gav dem et billede af, hvad det er for en person, der gemmer sig bag alle de faglige ord. Beskriv derfor gerne, hvordan du slapper af. Hvis du læser bøger, så skriv, hvilke bøger du læser. Dyrker du sport, så fortæl, hvilken slags sport og hvad det giver dig. 

8. Vælg det rigtige profilbillede

Sidste råd herfra: HUSK at smile på dit billede! Det lyder måske tåbeligt, at dette er mit sidste råd, men i dag forventer de fleste et billede på CV'et ,og der skal du da se glad og positiv ud.  Et billede må ikke være alt for gammelt, af for dårlig kvalitet eller fra en badeferie på Kreta.

Uanset hvordan man ser ud, hvad man har på, eller hvor gammel man er, så klæder et smil alle! Hvis nogen skal læse en stor stak af CV’er, så husker de nemt CV’et med det gode billede og et smittende smil.

Jeg håber, at disse 8 råd har gjort det bare lidt sjovere at skrive dit CV. Rigtig god fornøjelse!

Klik her og se et eksempel på, hvordan et CV, der følger denne guide, ser ud.

tka

Thomas Kantsø

Chefkonsulent

Jeg blogger om DIT arbejdsliv. Om rekruttering af djøfere fra dimittend til topleder, karriereudvikling, kompetenceafklaring, trivsel og tendenser – med fokus på det, der virker. Det gør mig glad at hjælpe andre til at navigere og opnå succes i deres karriere. Jeg tror på værdien af et godt personligt brand og underviser til dagligt i sociale medier.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Nicoline Sørensen

Tak for et godt indlæg, og for alle dine andre indlæg. Jeg læser dem altid med interesse.
Jeg lagde især mærke til punkt 3 omkring den korte brødtekst. Min erfaring fortæller mig, at virksomheder kun bruger 1-2 minutter på hver ansøgning og CV, så foruden overskuelighed i CV'et, skal man i den korte brødtekst gøre virksomheden nysgerrig på at læse mere.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.