]]> ]]>

Djøf blog

Klausulerne strammes før ny lov vedtages

Flere medlemmer oplever, at deres nuværende klausuler strammes forud for vedtagelsen af ny klausullov.

Af René Óli Rasmussen

Flere medlemmer oplever, at deres nuværende klausuler strammes forud for vedtagelsen af ny klausullov.

Beskæftigelsesministeriet har den 29. april 2015 sendt et lovforslag om ansættelsesklausuler i 1. behandling. Lovforslaget samler ansættelsesklausuler i én lov og der sker en gennemgribende regulering af klausulreglerne. Den nye lov (hvis den bliver vedtaget i nuværende form) kommer desværre kun til at gælde for klausuler, der er indgået den 1. juli 2015 eller senere. 

Mange arbejdsgivere har derfor valgt at stramme medarbejdernes klausuler inden for rammerne af, hvad den nuværende lovgivning tillader. De typiske ændringer består i, at klausulperioden forlænges ligesom kunde- og konkurrencebegreber udvides på den mest restriktive måde. 

I forbindelse med, at lovforslaget blev sendt i høring, fremsatte Djøf netop kritik af, at den nye lov ikke én gang for alle gjorde op med nuværende regler. Det er uhensigtsmæssigt, at medarbejdere, der allerede har en klausul, oplever at blive begrænset i en endnu højere grad, end hvad de ellers ville være, hvis lovforslaget ikke var blevet fremsat.

Oplever du ændringer i din klausul, skal du være opmærksom på, at ændringerne kan være væsentlige. Væsentlige ændringerne skal varsles dig, førend de kan træde i kraft. Varslet skal som minimum have samme længe som dit individuelle opsigelsesvarsel. Kan du ikke acceptere ændringerne, kan du i stedet vælge at betragte dig som opsagt. I så fald vil du som udgangspunkt skulle fratræde din stilling ved udgangen af varslingsperioden. 

Der er også altid den mulighed, at du kan forsøge at forhandle på vilkårene. De typiske forhandlingsmuligheder falder inde for disse forhandlingspunkter: 

- Klausulens løbeperiode
- Klausulens rækkevide 
- Kompensationens størrelse 
- Bortfaldsmuligheder 

Bliver du pålagt en klausul, eller oplever du, at der ændres i en allerede pålagt klausul, opfordrer vi dig til at kontakte Djøf, før du accepterer klausul(ændring)en.

Du kan læse Djøfs pressemeddelelse her  

Du kan læse mere om de nuværende regler her

Du kan se lovforslaget til lov om ansættelsesklausuler her

 
rra

René Óli Rasmussen

Chefkonsulent

Jeg blogger her om min hverdag i Djøf. En hverdag hvor jeg forhandler med arbejdsgivere, rådgiver medlemmer om ansættelsesvilkår og underviser i lønforhandling. Omdrejningspunktet er dit arbejdsliv, og bloggen er mit indspark til at sende nogle gode råd videre.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.