]]> ]]>

Djøf blog

Kom godt fra start i dit første job

Som nyuddannet er det vigtigt at komme godt fra start i dit første job, så du får en god start på din karriere.

Af Sine Dyhre-Petersen

Specialet er afleveret og du har landet dit første job som nyuddannet. Du går fra at være din egen chef med maksimal indflydelse på tilrettelæggelse, indhold og prioritering og skal nu indordne dig både formelle og uformelle krav – og det kan være en udfordring.

 

Jeg taler i hvert fald ofte med nyuddannede som fortæller, at det er en stor overraskelse, at det ikke kun handler om at få løst opgaverne, som det gjorde på studiet. Der er andre forhold som spiller ind og som samtidige er vigtige for, at du finder dig godt til rette under de mere uformelle sider af arbejdslivet. Du bør derfor stoppe op og afsætte tid til de overvejelser og spørgsmål, som du end måtte have, og som er vigtige for at du kommer til at trives både nu og i fremtiden.

 

Tjekliste til dig som er ny i job

 

  • Forventningsafstem løbende – vær ærlig og oprigtigt om, hvordan du ser på din arbejdssituation. Hvad går rigtig godt, og hvor er de store udfordringer? Spørg også din chef, hvordan hun oplever din indsats. Misforståelser skal ryddes af vejen så hurtigt som muligt.
  • Vær opsøgende og spørg – hvis din chef ikke selv tager initiativ, eller det ikke er en del af dit introduktionsforløb, så må du selv opsøge muligheden for at afstemme forventningerne. Du vil også typisk blive opfordret til bare at spørge løs. Gør det. Det kan ofte også være af værdi for virksomheden, fordi du kommer med friske øjne.
  • Vær strategisk og planlæg – få overblik over dine muligheder i virksomheden. Hvilke opgaver, projekter og netværk skal du ”dyrke”, så dit job og din karriere får gode betingelser? Definér fx dit næste job; hvor vil du gerne være om 2-3 år?
  • Skab relationer i virksomheden – du skal ikke bare lære din chef og nærmeste kolleger at kende, men også andre kolleger i virksomheden. Skab relationer gennem sociale aktiviteter. Tjek ud, om der er løbeklubber, cykelhold eller andre fritidsaktiviteter og deltag i dem.
  • Vær med i et netværk – og måske uden for virksomheden. Her kan du vende nogle af de oplevelser, som undrer dig, og ikke mindst få andres erfaringer til at håndtere uforudsete eller overraskende situationer.

Tips fra ledere og en nyuddannet den 29. april

Få gode råd og tips fra ledere, som har erfaring med at samarbejde med nyuddannede, og en nyuddannet djøfer, som sætter fokus på god performance i den første tid i jobbet. Deltag i arrangementet ”Første job – god performance fra start” den 29. april i København. Læs mere og tilmeld dig her.

sdp

Sine Dyhre-Petersen

Rådgiver

Stoppede i Djøf juli 2015. 

Jeg rådgiver inden for job og karriere, hvor ét fokus er at hjælpe studerende med at træffe kvalificerede valg for at stå stærkt som nyuddannet. Her sparrer jeg med unge djøfere om deres overvejelser og dilemmaer samt rådgiver i løn og ansættelsesforhold. Studielivet vil derfor være i fokus på min blog, hvor jeg også vil hente inspiration fra mit eget studieliv, men intet emne er på forhånd udelukket.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.