Djøf blog

Fra messer til jobsøgning

En messe er én stor hal med brugbar viden. Læs her, hvordan du bruger den viden til at få job.

Af René Óli Rasmussen

Endnu en messe ligger bag os. Karrieredagene, som afholdes hvert år i Aalborg, Aarhus, Odense og København, er et eksempel på en messe, hvor virksomheder betaler kassen for at deltage. De bruger messen til at fortælle potentielle medarbejdere omkring, hvilken fantastisk arbejdsplads de er. Det er dog de færreste besøgende på messer, som går hjem med et konkret jobtilbud.

Flagskibene får tonsvis af ansøgninger

Tværtimod så jeg rigtig mange gå rundt med de samme jobopslag på de fire dage, jeg var på Karrieredagene. Lad os nu tage Danfoss, som et eksempel. De deltog i Karrieredagene og fik delt godt ud af de samme jobopslag. Så man kan nok godt forvente, at der kommer mange ansøgninger til dem og de andre store flagskibe (hvilket der i øvrigt altid gør), som havde stand på messen. Men er det så ligegyldigt som jobsøgende at deltage på karrieremesser? Nej.

Sådan kan du gøre på næste messe

 • Brug messen til at indhente konkret viden om én eller flere virksomheder/brancher. Tænk dig selv ind i organisationen/branchen og hvordan du kan bidrage.
   
 • Tal med repræsentanter for virksomhederne og spørg til: 
  • Hvad er deres brændende platforme? 
  • Hvad er deres ambitioner for de næste to år? 
  • Og hvad sidder konsulenten, som du lige taler med, egentlig og laver i sit daglige arbejde?

 • Kontakt de repræsentanter, som du forhåbentlig har haft en god snak med, efterfølgende og sig, at du har tygget på deres udfordringer. Spørg om de har lyst til at drikke en kop kaffe med dig og høre lidt om de tanker, du har gjort dig. Du kan bruge den viden, du får gennem et kaffemøde, til at skrive en målrettet ansøgning
 • Hvis vedkommende siger nej, kan du stadig bruge den viden, du har fået om virksomhedens behov. Det er jo flagskibene, der er repræsenteret på messer og de er oftest toneangivende i deres branche. Så mon ikke de små og mellemstore virksomheder bøvler med de samme udfordringer? Hvis du fx har talt med én fra Danfoss, har du fået viden om maskinindustrien og med udgangspunkt i den viden, kan du sende uopfordrede ansøgninger til fx SMV’er i maskinindustrien og måske ligefrem skabe dit eget job?

Søg på virksomheder og brancher hjemmefra

Er der ingen messer i udsigt? Eller fik du ikke stillet de gode spørgsmål på sidste messe? Du kan også sidde derhjemme og finde viden om brancher og virksomheder i søgemaskinen Greens/Bisnode (kræver log in, kontakt os for at høre hvordan du kan få gratis adgang). Greens/Bisnode er et site spækket med erhvervsinformation, for herinde er alle virksomheder i Danmark registreret.  

 • Du kan fx foretage en søgning på geografi, branche, virksomhedens størrelse og (positiv) omsætning. Så får du en liste i Excel, som du kan starte din research på nettet ud fra.
   
 • Når du har fundet nogle virksomheder, du synes virker spændende, så ring og stil de samme spørgsmål, som du ville stille på en messe (jf. spørgsmål ovenfor).
   
 • Efter du har ringet til flere virksomheder, har du fået en masse viden om en branche. Nu er du klar til at få en god struktur på dit CV og ansøgning, og sende nogle uopfordrede ansøgninger afsted.

 • Pssst… Husk, du kan få feedback på CV og ansøgninger af Djøf, inden du sender dem.

Held og lykke med jobsøgningen!

rra

René Óli Rasmussen

Chefkonsulent

Jeg blogger her om min hverdag i Djøf. En hverdag hvor jeg forhandler med arbejdsgivere, rådgiver medlemmer om ansættelsesvilkår og underviser i lønforhandling. Omdrejningspunktet er dit arbejdsliv, og bloggen er mit indspark til at sende nogle gode råd videre.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.