Djøf blog

Bedre rammer for crowdfunding skal bidrage til jobvækst

Regeringen har varslet bedre lovgivning for crowdfunding i Danmark. Dette vil styrke iværksætteres og SMV’ers mulighed for finansiering, og det lover derfor godt for privat vækst og beskæftigelse.

Af Rune Siglev

Jeg er overbevist om, at crowdfunding er kommet for at blive som en af finansieringsmulighederne for fremtidens iværksættere og små og mellemstore virksomheder. Alene i 2014 blev der globalt crowdfunded i omegnen af 100 mia. danske kroner.

I USA og England strømmer store pengemængder ud til SMV’er gennem crowdfunding. I Sverige nyder iværksættere og mindre virksomheder også godt af de finansieringsmuligheder, crowdfunding tilbyder. Nu skal vi have Danmark på vognen, og det er derfor positivt, at crowdfunding er et vækstinitiativ i regeringens vækstpakke fra 2014.

Et af de eksempel der gerne skulle blive til flere, er Airtame og én af stifterne bag, danske Jonas Gyalokay, der har indsamlet 1,5 mio. dollars. Flot arbejde, siger jeg bare - lad os få flere succeshistorier som denne.

Flere platforme finder vej til DK

Flere crowdfunding platforme finder heldigvis vej til det danske marked. Boomerang er Danmarks største og første portal fra 2011, Indiegogo verdens ældste fra 2008 og i 2014 startede verdens største platform, Kickstarter, op i Danmark. Med flere platforme bliver det nemmere for iværksættere og opfindere at realisere en drøm om at skabe et unikt produkt. Desværre oplever mange platforme fortsat, at den danske lovgivning er uklar og uhensigtsmæssig, hvilket forhindrer platformene i at udbyde crowdfunding til fulde i Danmark. Også danske virksomheder og iværksættere oplever, at blandt andet uklare skatteregler på området er en barriere for brugen af crowdfunding som finansieringsmodel.

Nye regler på vej

Disse uklare og uhensigtsmæssige regler hæmmer de vækstmuligheder, som finansiering via crowdfunding ellers byder på, og sætter således danske iværksættere og mindre virksomheder bagud i forhold til deres kolleger i andre lande.

Får vi som forventet klarere regulering på området, får vi måske også flere iværksættere som Jonas Gyalokay. Det vil ikke bare hjælpe iværksætterne og de mindre virksomheder, men også sætte gang i beskæftigelsen og væksten i Danmark.

rus

Rune Siglev

Erhvervspolitisk chef

Stoppede i Djøf maj 2016

Jeg arbejder for flere private virksomheder, der vokser og skaber nye arbejdspladser. Jeg blogger om erhvervsliv, vækst og bedre vilkår for at drive virksomhed. Jeg udvikler løbende nye initiativer, der skal skabe flere jobs. Ikke kun jobmuligheder til djøfere, for alle medarbejdergrupper er afgørende for samfundets udvikling.

Jeg ser frem til dine input og kommentarer.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.