]]> ]]>

Djøf blog

Er du mest til koffein eller ritalin?

Study drugs, som ADHD-medicinen ritalin, bruges som præstationsfremmende medicin blandt studerende, for at få mere tid til studiet.

Af Sine Dyhre-Petersen

Tre dage tilbage inden eksamen, utallige sider du mangler at læse og dine tanker kredser allerede omkring næste eksamens pensum. Du har brug for 30 timer i døgnet, for at få læseplanen til at gå op, men det er selvfølgelig urealistisk. Derfor åbner du pakken og popper en pille – eller gør du?

Study drugs bliver efterhånden mere og mere udbredte og spænder bredt over præstationsfremmende midler såsom koffeinpiller og ritalin, bedre kendt som ADHD-medicin, som har en amfetaminlignende effekt. Selvom jeg mener, at det umiddelbart er lidt voldsomt at sammenligne koffein og ritalin, spørger jeg alligevel mig selv, hvorfor flere og flere af mine medstuderende overhovedet finder det nødvendigt at tage præstationsfremmende midler.

 

Det får mig straks til at tænke på, hvad der kendetegner en typisk studerende djøfer, og her trækker jeg både på min erfaring fra rollen som rådgiver men også min egen studietid. Min opfattelse er uden tvivl, at langt de fleste har mange jern i ilden. Og, ikke mindst, stiller store krav til sig selv. Det er ikke nok bare at være ”okay” – nej, det handler om at brilliere og få 10 eller 12 hver gang, uanset aktiviteten eller faget. Der er intet galt i, at vi hver især vil præstere vores bedste og gør en aktiv indsats for at nå vores mål, men jeg mener bestemt at noget er helt galt, når præstationsfremmende midler rykker ind på universitetet.

 

For mig at se er universitetet en relativt beskyttet sfære, hvor vi kan bevæge os rundt og gøre os nogle erfaringer og oplevelser, som er med til at forme os til et langt arbejdsliv. Og det er naivt at tro, at en stresset eksamensperiode bliver første eller sidste gang, hvor det kan virke tillokkende at tage en pille for at få kroppen til at glemme, at der kun er 24 timer i døgnet.

 

Jeg vil derfor be’ en stille bøn og opfordre alle mine medstuderende til at overveje, hvordan de håndterer presset ved at spise præstationsfremmende medicin. For udfordringen er vel ikke, at vi i løbet af vores studie- eller arbejdsliv kommer til at stå i krævende situationer – det opfatter jeg mere som et vilkår, som vi må forholde os til. Vi bør derfor hellere spørge os selv, hvordan vi kan håndtere travle perioder, uden at tro, at løsningen findes på pilleform.

sdp

Sine Dyhre-Petersen

Rådgiver

Stoppede i Djøf juli 2015. 

Jeg rådgiver inden for job og karriere, hvor ét fokus er at hjælpe studerende med at træffe kvalificerede valg for at stå stærkt som nyuddannet. Her sparrer jeg med unge djøfere om deres overvejelser og dilemmaer samt rådgiver i løn og ansættelsesforhold. Studielivet vil derfor være i fokus på min blog, hvor jeg også vil hente inspiration fra mit eget studieliv, men intet emne er på forhånd udelukket.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.