Djøf blog

Skal vi bare selv gemme lidt til senere

Skal Feriekonto fortsat administrere feriegodtgørelsen, eller kunne man overveje at lade det være op til den enkelte lønmodtager at spare op til ferien.

Af Tom Hedegaard

I går har man i Berlingske kunne læse, at 16.000 danskere har glemt feriepengene fra Feriekonto. Om pengene er glemt, eller hvorvidt det skyldes, at det ikke er muligt at få dem udbetalt, er uvist. Men faktum er, at Arbejdsmarkedets Feriefond i år får 42 millioner kroner overført til, at støtte vanskeligt stillede familier og børns feriemuligheder.

Men hvordan er det nu lige med de feriepenge fra Feriekonto?

  • Skifter du arbejdsgiver, eller bliver ledig, konverteres din optjente ferie til en feriegodtgørelse på 12,5 % som udbetalt til Feriekonto.
  • De 12,5 % beregnes af din ferieberettiget løn, og kan udbetales, når du holder ferie i din nye ansættelse, eller som jobsøgende.
  • Du ansøger selv om at få pengene udbetalt via selvbetjening på ATP's hjemmeside.
  • Dit krav på feriegodtgørelsen forældes efter 3 år.

Liberal Alliance har efterfølgende så været ude i medierne, og meddele, at de mener, at Feriekonto bør afskaffes. Holdningen fra deres side er, at der er en formynderisk ordning, der bør afskaffes. Det kan med deres ord ikke være rigtigt, at staten skal administrere folks egne penge, og at det er op til folk selv,  om man vil sætte penge af til ferie eller ej.

Nu kan man være enig eller uenig, men det er et reelt spørgsmål. Skal man selv bestemme, om man vil sætte penge af til ferie eller ej. Mit gæt er, at mange vil blive overrasket, når de et helt til halvandet år senere gerne vil holde ferie, men ikke har optjent betalt ferie hos sin nye arbejdsgiver og heller ikke har penge stående hos Feriekonto. I sådan et tilfælde kan det blive uforholdsmæssigt dyrt eller økonomisk umuligt at realisere den uge eller 14 dage på Rhodos, som man trænger til.

Hvorfor stoppe med Feriekonto. Vi kan også bare få udbetalt hele pensionsbidraget som løn i stedet for. Spørgsmålet bliver dog ligeledes, hvorvidt man som lønmodtager formår at sætte tilstrækkeligt penge til side til sin egen pension. Jeg ved, hvad svaret bliver for mit eget vedkommende, for ”jeg har jo resten af livet til at spare op til pension”.

Men du kan jo selv regne lidt på det.

the

Tom Hedegaard

Chefkonsulent

Lad os dele vores viden og erfaring. Jeg starter ud, da jeg i mit daglige arbejde er i kontakt med mange djøfere. Det giver mig forudsætningerne for at bidrage med mine perspektiver – og jeg vil gøre det i en fri tone.

Mit håb er, at du som læser er frisk på at gå i dialog.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Anne Pedersen

Du kan ikke sammenligne ferieopsparing med pensionsopsparing. Hvis du ikke sætter til side til ferie, har du et problem allerede året efter og kun det år. Manglende opsparing til pension vil først vise sig om mange år og der vil det ikke være muligt at gøre noget ved det.

Tom Hedegaard

Jeg er helt med på, at det er to vidt forskellige scenarier. Tanken er dog den sammen. Skal vi selv forvalte pengene, eller skal andre forvalte dem for os?


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.