Når det drejer sig om forhandling – og især forhandling om løn – er der et mantra, der hedder at kaste anker. At kaste anker betyder, at den der kommer med det første udspil også er den, der bestemmer forhandlingens udgangspunkt. Når du kaster anker i din lønforhandling, er du således med til at bestemme udgangspunktet for din forhandling.
I Djøf prædiker vi vigtigheden af at komme først. Ikke alene får du muligheden for at bestemme udgangspunktet for forhandlingen, det er også alt andet lige sjovere, at arbejdsgiver skal bruge sin tid på at forhandle dig ned, end at du skal bruge alle dine ressourcer på at hive arbejdsgiver blot et par hundrede kroner op.
Jeg bliver dog i større og større grad mødt af medlemmer, der mener at dette er en ’før krisen’ tankegang. Jeg er således ofte blevet stillet spørgsmålet ”Er det ikke bedre, at afvente arbejdsgivers udspil i disse tider?” Mit svar er altid NEJ! Afventer du arbejdsgivers udspil, risikerer du nemlig, at fremstå som, at du ikke tør tage forhandlingen - og selve forhandlingen kan også blive langt sværere. I en ansættelsessituation – eller for den sags skyld i en hvilken som helst lønforhandlingssituation – stemmer det dårligt overens, at du forsøger at sælge dig selv, men ikke tør tage forhandlingen. Husk, du er en akademiker; det forventes at du både kan forhandle og argumentere! Krisen har ikke ændret på dette!
Når du spiller ud først, er arbejdsgiver nødt til at forholde sig til dit udspil – det anker, du har sat. Arbejdsgiver skal således overveje, hvordan du kan forhandles ned, frem for bare som vanligt at spille ud med nærmest ingenting. Hvis du ikke får sat dit anker, sætter arbejdsgiver ankeret i stedet og du får det hårde arbejde med at skulle forhandle arbejdsgiver op.
Så sørg for, at du kommer først med dit udspil!
Du kan læse mere om lønforhandling her og tilmeld dig et af efterårets lønforhandlingskurser her.
Er du nyuddannet kan du læse mere om løn og lønforhandling på www.mitfoerstejob.dk