Djøf blog

SMV-job? Sådan knækker du koden

Hvordan gør du dig selv attraktiv, for at komme i betragtning til et job i en mindre virksomhed? Du skal sætte dig godt og grundigt ind i virksomhedens DNA. Det vil sige, at du skal have en god forståelse for den virksomhed, som du søger job hos.

Af Sine Dyhre-Petersen

Forleden havde jeg fornøjelsen af at være på bustur med en flok ledige djøfere. Stemningen var god og humøret højt, da turen gik til Køge. Bussen rullede forbi tre mindre private virksomheder for at give djøferne en idé om jobmulighederne i en mindre virksomhed.

Hvorfor? Fordi de udgør ca. 30% af arbejdspladserne i Danmark og har potentiale til at favne ikke mindre end 7.000 nye job for højtuddannede.

Alligevel var besøget en øjenåbner for mange – inklusive mig selv.

Vær konkret og hav bundlinjefokus

En pointe, der gik igen fra sted til sted, var, at de ikke ansætter højtuddannede, bare fordi de har en bachelor eller master fra universitetet. Det var underordnet. Det, der derimod var vigtigt, var, at den jobsøgende formåede at omsætte sine kompetencer til virksomhedens situation og behov.

Søger du job i en mindre privat virksomhed, skal du derfor:

  • Tage udgangspunkt i virksomhedens unikke situation. Gør dig dit hjemmearbejde og din research, så du kender til virksomhedens produkter og marked. Det er essentielt, at du viser, at du interesserer dig for virksomheden og dens vilkår.
  • Omsæt dig selv til en værdi. Hvad kan du bidrage med, hvis de vælger at ansætte dig? Du skal dybest set have fokus på bundlinjen, og hvordan du kan bidrage til øget vækst eller besparelser gennem øget effektivisering etc. Det er især vigtigt i mindre produktionsvirksomheder, som oplever et stigende økonomisk pres fra omverdenen i kraft af billigere udenlandske konkurrenter.
  • Vær konkret. Drop de ”langhårede” betegnelser for din faglighed og sæt ord på hvilke arbejdsopgaver, du forestiller dig, at du kan varetage. Dermed også sagt, at din faglighed i sig selv ikke er adgangsgivende til et job i en mindre privat virksomhed. Hvis du ikke kan fortælle virksomheden, hvad du kan, har de også svært ved at se dit værd.

Jeg håber ikke, at jeg har afskrækket dig fra at søge job i mindre virksomhed. For det kan sagtens lade sig gøre! Men det er afgørende, at du formår at skrive og tale dig ind i virksomhedens DNA.

Vil du vide mere? Så læs med her, hvor vi har samlet flere gode råd til jobsøgning i mindre virksomheder.

Hop på Jobbussen til Holbæk

Den 23. maj kører bussen til Holbæk, hvor du har mulighed for at møde tre mindre virksomheder. De vil fortælle om, hvilke udfordringer de oplever og dermed inspirere, så det bliver nemmere at se, hvilke opgaver du vil kunne løse i en mindre privat virksomhed.

Under frokosten vil der være mulighed for at møde lokale virksomheder, der overvejer at ansætte en akademiker.

Læs mere og tilmeld dig her.

Se her en video fra Jobbussens tur til Esbjerg 4. november 2013:

sdp

Sine Dyhre-Petersen

Rådgiver

Stoppede i Djøf juli 2015. 

Jeg rådgiver inden for job og karriere, hvor ét fokus er at hjælpe studerende med at træffe kvalificerede valg for at stå stærkt som nyuddannet. Her sparrer jeg med unge djøfere om deres overvejelser og dilemmaer samt rådgiver i løn og ansættelsesforhold. Studielivet vil derfor være i fokus på min blog, hvor jeg også vil hente inspiration fra mit eget studieliv, men intet emne er på forhånd udelukket.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.