Djøf blog

Tør du?

Stress og angst fylder mere og mere blandt studerende. Hvornår er det nok? – og hvad bør og kan man egentlig selv gøre for at undgå stress som studerende.

Af Annemette Kokholm

Stress og angst fylder mere og mere blandt studerende – obligatoriske studiearrangementer, opgaver, studierelevant erhvervsarbejde, forelæsninger, praktikpladser, udlandsophold, specialeskrivning, osv. osv.!

Suk! Kravene er mange. Men måske er det vores egne krav og forventninger til os selv, der er værst? Jeg vil gerne træde frem og sige, at jeg kan nikke genkendende til den overvældende følelse af præstationsangst, de mange forventninger og ikke mindst de mange valg og ønsket om at ville gøre det så godt, så godt.

Når det er sagt, så ved vi, at et studierelevant arbejde er yderst vigtigt for jobmulighederne efter studietiden. Men mest af alt synes jeg ikke, at det er spørgsmålet om relevant studiejob i studietiden, der øger presset. Ofte er det et spørgsmål om et 'hype' eller et såkaldt pres, der eksisterer studerende iblandt.

I min dagligdag i Djøf har jeg fx talt med et medlem, der knap nok kunne tage stilling til, hvilke valgfag han skulle vælge, fordi han følte at alt, hvad han gjorde – eller ikke gjorde – blev målt og vejet, og han følte sig simpelthen handlingslammet! Medlemmet er langt fra den eneste studerende, jeg har talt med, der har det sådan!

Blandt mine medstuderende er der altid nogen, der har prøvet det hele, får de bedste karakterer, og kan det hele på én og samme tid. Og det er dét, der er med til, at presset bygges op – sten for sten, indtil hele læsset vælter!

Har du lyttet til din mavefornemmelse for nyligt?

Så måske er det på tide med en OPFORDRING! En opfordring til at lytte til DIN EGEN mavefornemmelse, og finde ud af, hvad du har lyst til, og hvordan du selv bedst griber tingene an. Jeg ved som studerende, at presset kan føles stort, og at stillingtagen af og til er noget, man får lyst til at kaste ud af vinduet – men skal dette virkelig have lov til at vinde så stort indpas hos os studerende?

Tag en kop kaffe – sæt dig ned – sluk for mobilen, Facebook, Twitter og andre forstyrrende elementer – og mærk efter, hvordan DU gerne vil have det NU og på resten af din studietid.

Læs mere her om det rigtige/forkerte uddannelsesvalg

ank

Annemette Kokholm

Konsulent

Stoppede i Djøf den 30. november 2015.

Jeg blogger om det, jeg spotter et behov for at kaste lys over i min daglige kontakt med medlemmerne.

Jeg er uddannet cand.merc.psyk. og er tidligere studenterrådgiver i Djøf. Mit fokus er den psykologiske vinkel på trivsel og udvikling i karrierelivet, og jeg interesserer mig særligt for det enkelte individs motivation og kompetencer i en organisatorisk kontekst.

Jeg er nysgerrig på at høre netop din mening eller kommentar. God læselyst!

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Klara Stralendorff

Tillykke med din nye blog Annemette,
det lyder som et rigtig cool projekt - glæder mig til at læse mere.

Og lige for at være lidt relevant, har jeg helt bevidst haft taget nogle måneder i opstarten af min kandidat hvor jeg ikke har arbejdet. Jeg følte at det hele blev for meget. Jeg må indrømme at jeg godt kan mærke presset for at komme igang igen, både fra omgivelserne og pengepungen, men har nemlig valgt at lytte efter min mavefornemmelse, og det er jeg glad for!

Hilsen
Klara

Annemette Kokholm

Mange tak Klara!
Det er netop det, som de mange studerende kan mærke. Det økonomiske pres er en helt tredje faktor, der i dén grad også spiller ind! Super godt at du lyttede til DIG SELV :-)


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Maiken Nielsen

Virkelig relevant indlæg! Jeg er sikker på, at man ved at sætte fokus på emnet og "italesætte" kan mindske presset. Det at høre, at mange andre har det på samme måde, gør det ihvertfald lettere for mig at acceptere, at jeg nogle gange har det sådan.
Og mon ikke de der perfekte mennesker, som vi ofte måler os med, selv har det sådan indimellem?
Det farlige er netop, at man fuldstændig overser hvad man egentligt vil med sit liv, fordi man lader sig diktere af alle kravene.

Annemette Kokholm

Det er SÅ rigtigt Maiken! og det er lige præcis dér, jeg vil hen med dette oplæg. At få italesat emnet, opfordre til at lytte til dig selv og undgå at følge strømmen - ihvertfald, når den leder én et sted hen, der ikke er godt for én selv.


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Kirsten Mott

Det er et rigtig godt råd du her giver videre, Annemette. Godt skrevet, glæder mig til at læse mere fra dig. Det er så
vigtigt, at man lytter til sin krop og først og fremmest er tro mod
sig selv. Det er jo DIN fremtid det handler om, og så er det vigtigt at træffe det rigtige valg.
Kærlig hilsen :-)

Annemette

Mange tak! Det er rigtigt :-)


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.