Djøf blog

Når arbejdet kommer før arbejde

Når arbejdet kommer før arbejde handler om hvordan mange oplever store udfordringer med selvledelse.

Af Lydia Langgaard Djurhuus

Du kender sikkert situationen ”når arbejdet kommer i vejen for… ja, dit arbejde”. Du skal selv prioritere dine arbejdsopgaver – alle meget vigtige opgaver. Du har med andre ord selvledelse. 

Mange af vores medlemmer oplever, at chefen har store forventninger til, at de kan håndtere selvledelse. Altså, i store træk, at du får at vide hvilke områder du har ansvar for og hvilke opgaver der skal løses. Men, ikke hvordan og i hvilken rækkefølge. Det skal du selv finde ud af.

Hvad enten du er nyuddannet eller en erfaren medarbejder, kan dette være hård kost. Også et dilemma, fordi mange trives godt med denne såkaldte ”frihed under ansvar” på arbejdet. For meget selvledelse kan have en negativ bagside. Bl.a. den, at chefen synes du har prioriteret ”forkert” eller, at du har fået pålagt en opgave, som ikke kan løses ordentligt pga. en anden opgave. Eller fordi der pludselig sker indblanding i din selvledelse, fordi du 5 min. før du har prioriteret og forpligtiget dig til en anden opgave, pludselig får afleveret en ”haster” på bordet, som kommer før alt andet. En opgave som selvfølgelig skal løses (arbejdsgiver har ledelsesretten), men som betyder, at din egen prioritering og planlægning skal lægges om, og din ellers planlagte opgave løses på et andet tidspunkt.

Hvordan kan du så gebærde dig, når noget arbejde kommer i vejen for noget andet arbejde? Der findes desværre ingen endegyldig svar, men du bør som minimum finde ud af hvilke behov du har ift. dine arbejdsområder. Og det er helt ok, at have behov for en mindre grad af selvledelse. 

Afstem forventninger med din leder, og i talesæt dine dilemmaer. Hvordan er kulturen i øvrigt på din arbejdsplads, trives de fleste med selvledelse eller kan der være tale om en generel problemstilling? I yderste konsekvens kan forfejlet selvledelse føre til arbejdsrelateret stress, hvilket ville være særdeles uheldigt for alle parter.

Hvad gør du, når arbejdet kommer før noget andet arbejde?

lld

Lydia Langgaard Djurhuus

Chefkonsulent

Stoppede i Djøf marts 2017

Rådgivning og sparring ift. kontrakter, vilkår i forbindelse med ansættelse eller afsked, herunder forhandlinger med din chef og undervisning – det er mit arbejde. Jeg har også erfaringer fra ansættelse på arbejdsgiverside. Hensigten med bloggen er at perspektivere mange af arbejdslivets problemstillinger. Læs med og se om min viden, tanker eller vinkler giver en tiltrængt "ahaoplevelse".

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.