Djøf blog

Hvad vil du med MUS?

Hvordan du forbereder, gennemfører og følger op på den årlige MUS.

Af Bodil Gavnholt

Flere steder er det højsæson for den årlige MUS – medarbejderudviklingssamtalen – hvor du sætter tid af sammen med din nærmeste chef til en mere fokuseret og åben snak om din og virksomhedens udvikling.  

Mange HR-afdelinger udvikler skemaer og handlingsplaner, som strukturerer samtalen og sikrer, at jeres aftaler bliver skrevet ned. Det kan være meget godt, men du gør dig selv en stor tjeneste, hvis du allerførst tænker grundigt, og gør dig helt klart, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Hvad er dit mål? Hvad skal der gerne ske efter samtalen? Hvordan kan du bruge MUS til at udvikle din egen karriere og kompetencer?

Dine erfaringer? 

Hvad er dine erfaringer med MUS? Rituel stammedans, der bare skal overstås? Nytter det noget at være super forberedt, eller overtager din chef alligevel styringen? Har du eksempler på den gode MUS, eller eksempler på en MUS, der udviklede sig helt anderledes, end du havde drømt om?

Har du endnu ikke haft MUS - så læs, hvordan du bedst tackler den:

Forberedelse

Tag evt. fat i tidligere MUS referater. Er der stadig noget, som er aktuelt for dig? Hængepartier, som ikke er fulgt op på? Hvad skal ændres, hvad vil du gerne have mere af i dit job? Det kan være opgaver, projekter, nye samarbejdspartnere, nye arbejdsmetoder eller kompetencer, som du gerne vil opnå. Tænk selvfølgelig på, hvordan det passer med virksomhedens behov, men tænk også på, hvordan det styrker din egen markedsværdi. Er der kompetencer, som peger ud over det job, som du har lige nu? Skriv det hele ned på forhånd.

Samtalen

Selvom der er lagt op til en ’fri og åben dialog’, så stik alligevel fingeren i jorden, ligesom du gør til dagligt. Argumenter fremadrettet, når du præsenterer dine ønsker: Hvilke fordele har virksomheden, hvis du udvikler dine kompetencer og varetager nye opgaver? Spørg chefen, hvordan han ser dig i organisationen, hvilken rolle spiller du i teamet? Hvilken udvikling har han forestillet dig, du skal igennem? Styrker og svagheder? Udover opgaver og kompetencer kan I også tale om jeres egen relation, hvordan kan den blive (endnu) bedre? Hvordan afstemmer I forventninger til hinanden? Hvordan trives du bedst i teamet – både med chefen og kollegerne?

Efter MUS

Sørg for at så meget som muligt bliver skrevet ned, for jo større er den gensidige forpligtelse, når aftalerne står på papiret. Det kan være et konkret behov for efteruddannelse, og hvordan du i praksis kan bruge dine færdigheder bagefter.

 

bog

Bodil Gavnholt

Chefkonsulent

Stoppede i Djøf 28. februar 2013

Scient.pol. fra Aarhus – nu chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter med erfaring fra internationalt arbejde, NGO'er, FN, projektledelse i DSB og faglige organisationer, hvor rådgivning og coaching er det vigtigste.

Her vil jeg blogge om: jobsøgning i krisetider, konflikter, relationer og trivsel på jobbet, stress, og hvordan du sætter fokus på din egen udvikling. Forhåbentlig vil du medvirke til en livlig debat.

Skriv kommentar

Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.