19.01.2015

Eksempel på ansøgning

Er du medlem af Djøf, sender vi dig gerne flere eksempler til inspiration. Vi har indsamlet ansøgninger, der har bragt andre djøfere til jobsamtale. Ring eller skriv til os, så sender vi dig gerne eksempler på ansøgninger fra henholdsvis studerende, nyuddannede og erfarne djøfere.   

Analyser jobopslaget

En god ansøgning viser et tydeligt match mellem det, virksomheden efterspørger og det, du kan.

Brug tid på at analysere og gennemtænke jobopslagets ordlyd og overveje, hvordan du passer ind i stillingen. Hvordan lyder arbejdsopgaverne? Hvilke personlige og faglige kompetencer skal du vise i din ansøgning for at matche beskrivelsen? Hvordan fornemmer du, virksomhedskulturen er?

Lav en liste med arbejdsopgaverne i jobbet og noter hvilke erfaringer og kompetencer du har, der er relevante i forhold til den enkelte opgave.

Hvis der kun er listet få opgaver, kan du f.eks. bruge LinkedIn til at undersøge, hvilke opgaver, der typisk løses i lignende stillinger. Hvis du ikke har et klart billede af dine kompetencer, så start med at læse om kompetenceafklaring.

Brug denne skabelon til at finde sammenhængen mellem det, der efterspørges og det, du kan. 

En ansøgning skal være fremadrettet

Ansøgningen skal være fremadrettet og fortælle, hvordan du vil bruge dine kompetencer og erfaringer i det konkrete job. Den skal give et billede af ”dig i jobbet”. Så vis, hvordan du vil gribe arbejdsopgaverne an.

Giv eventuelt korte og konkrete eksempler på, hvordan du vil løse nogle af opgaverne. Hvis du har konkrete eksempler på løsning af lignende arbejdsopgaver i dit cv, er det lige i øjet, for så spiller ansøgning og cv sammen.

Jo mere du kan kommunikere, at du forstår kerneopgaverne i det kommende job, jo mere målrettet og kompetent fremstår du. Tænk hele tiden på, hvordan du bedst kan vise, at du kan dække de behov, virksomheden har.

Motivér din ansøgning

Hvorfor søger du jobbet? Fortæl i indledningen, hvad de positive grunde er til, at du søger stillingen – i netop dén virksomhed. Giv nogle gode konkrete motiver, og kom også med begrundelser, som får virksomheden til at se dig som et aktiv.

Hvem skriver du til?

Forestil dig hvilket sprog og hvilken stil, man bruger på arbejdspladsen. Der er forskel på, om du søger en stilling som økonom i Skatteministeriet, marketingsassistent i L`Oréal eller advokatfuldmægtig på et stort københavnerkontor.

Men husk, at du stadig skal give et dækkende billede af dig selv gennem dit sprog. Når de, der har læst din ansøgning, møder dig, skal de gerne tænke: “Det er præcis denne person, der har skrevet ansøgningen”.

Undgå akademisk sprog

Dine skriftlige formidlingsevner vil blive vurderet i ansøgningssituationen, så gør noget ud af dit sprog. Undgå lange sætninger, indskudte sætninger og fyldord. Overvej altid, om sætningen kan skrives kortere, uden det går væsentligt ud over indholdet.

Brug aktive formuleringer. Skriv “som vi netop aftalte i telefonen, sender jeg her en kort præsentation af mig selv” i stedet for “efter behagelig telefonsamtale fremsendes hermed ansøgning til stillingen”.

Skriv i nutid og undgå floskler. Sørg i det hele taget for, at du fremstår som en aktiv, kompetent og selvstændig person.

Skal du ringe, inden du søger?

Der er ikke noget entydigt svar på, om det er en god idé at ringe til en virksomhed, inden man søger et job. Men hvis du vælger at ringe, er det en god ide at planlægge og skrive dine spørgsmål ned. Du gør et godt indtryk, hvis du spørger klart og præcist i stedet for at væve rundt og lede efter spørgsmålene.

Overvej, hvilke spørgsmål der kan give dig en værdifuld viden, som du efterfølgende kan bruge aktivt i din ansøgning til at skabe et match mellem dig og virksomhedens behov. Det kan være spørgsmål om dine potentielt kommende kollegers faglige baggrund, eller hvordan virksomheden vægter de forskellige kompetencer, der efterspørges i stillingsopslaget? Er der tale om en nyoprettet stilling osv.?

Men tænk også over, at hvis stillingsopslaget rummer alle svar – så er det måske lavet sådan for at undgå unødige henvendelser.

Hvis du ringer, så husk at forberede dig på spørgsmålet om, hvorfor du er interesseret i jobbet, og hvad din baggrund er.

Hav styr på dine bilag

Vedlæg kun de bilag, virksomheden beder om i stillingsopslaget. Men sørg for at have relevante bilag med til samtalen. Er du i tvivl - så ring og spørg.

Der er forskellig kutyme for bilag i forskellige brancher. Søger du fx job i advokatverdenen, skal du typisk sende eksamensbeviset med. Søger du et job, der indebærer skriftlig formidling, kan du nævne i dit cv, at du gerne eftersender den dagbladskronik, du har skrevet. Det er derfor klogt at undersøge, hvilke forventninger der er i forskellige brancher.

Konverter i øvrigt dine dokumenter til pdf-filer, så du er sikker på at bevare dit layout.

Få feedback på din ansøgning

Lær af dine afslag

Ring evt. til kontaktpersonen og bed om at få en uddybning, hvis du får et afslag. Som regel er personen imødekommende, og selvom du næppe får hele sandheden, kan du måske få et fingerpeg. Modtageren fik måske for lidt at vide om, hvad du vil med jobbet, eller dine evner fremstod ikke klart. Tag imod gode råd og brug dem konstruktivt.

Læs mere om at skrive en jobansøgning på Djøfs Jobguide for studerende og kandidater: MitFoersteJob.dk

62 3 Vurder indholdet