Ingen løn er for lav... eller høj

Af Anders Hjortshøj

Forleden var jeg lige ved at tabe underkæben, da jeg hørte fra et medlem, at han ikke ville svare på lønundersøgelsen blandt privatansatte fordi hans løn var så ringe, at den ville trække gennemsnittet ned. Han mente altså, at et input fra ham ville være ødelæggende for statistikken. Umiddelbart kunne man mene, at det da var en hensynsfuld indstilling, men tænker man lige lidt længere, har den indstilling lige præcis den modsatte effekt – for afspejler statistikken ikke virkeligheden med hele dens kontinuum af lønninger, så kan den til arbejdsgiverens sikkert store fornøjelse afvises som utroværdig.

Vi bliver af og til mødt med kommentarer om at lønstatistikken rammer helt ved siden. Fra vores højtlønnede dealere i finanssektoren lyder det, at niveauerne er alt for lave og fra den lille virksomhed i Vestjylland lyder det, at end ikke chefen får den anbefalede startløn til nyuddannede. Det er jo ikke i sig selv bevis for at statistikken ’så nok rammer nogenlunde i midten’, men vi ved at det ikke er helt ved siden af. Og i øvrigt kan statistikken jo meget mere end at fortælle om lønnen i midten – fx kan vi lave et særudtræk til dealeren i finanssektoren eller til medlemmet i Jylland kan vi vise spredningen i lønningerne for økonomer i mindre jyske virksomheder.

Men dette forudsætter én ting, nemlig volumen i statistikken, altså svar fra så mange som muligt. Statistisk set har du selvfølgelig svaret, men kender du privat ansatte, der ikke har, så bed dem lige om at svare – uanset om de 200.000 dækker over en årsløn eller en månedsløn…

(Og skulle du ikke have fået svaret kan du gøre det her)

anh

Anders Hjortshøj

Projektchef

I Strategi- og analyseafdelingen ved vi alt, der er værd at vide om medlemmerne – fra deres holdning til efterløn til deres vurdering af den telefoniske rådgivning. De fleste undersøgelser bruges i den politiske interessevaretagelse, andre på de indre linjer til at gøre Djøf bedre for dig.

Jeg blogger ikke om resultaterne, men om hvordan vi bruger dem og den viden, du er med til at give os.

Din e-mailadresse vil ikke blive vist offentligt.
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Kommentér
 • Line

  Jeg er kun fortaler for statistikken, men jeg forstår ikke hvorfor man skal opgive cpr-nummer for at kunne gennemføre undersøgelsen? Det er i hvert fald det der afholder mig fra at gøre det.

  Skriv et svar

  0

  Anders Hjortshøj

  Hej Line
  Du og andre med den overvejelse er velkommen til at smide mig en mail på anh[snabela]djoef.dk, så sender jeg dig en anden kode, så du undgår cpr-nummeret.
  Vi har tidligere brugt medlemsnummer (som få husker udenad) eller krypitiske 6 cifrede koder, men da vi begyndte at bruge cpr.nr. (over en sikker forbindelse)oplevede vi en højere svarprocent, fordi det er en unik kode som alle kan huske. Man behøver altså ikke huske særlige koder eller at have brevet eller mailen om statistikken i hånden for at besvare lønundersøgelsen. Men i erkendelse af at cpr-nummeret trods nemheden afholder nogle fra at svare vil indgangen til skemaet næste år blive ændret så det forhåbentlig bliver endnu nemmere.
  Mvh. Anders

  Skriv et svar

  2

  Læs mere
Send mig en mail når der er nye kommentarer på siden.
Kommentér