Ferien fixer ikke alt

Af Bodil Gavnholt

Ferien er slut for mange, og i Djøfs rådgivning har jeg bemærket, at vi hen over sommeren har haft – og stadig har – påfaldende  mange samtaler, der drejer sig om stress og sygemeldinger ..

Den fælles historie handler om, at flere medlemmer har bemærket stresssymptomerne komme snigende før ferien.

Så kom ferien, og det lykkedes at koble fra og slappe af – og så forsvandt symptomerne igen. Fint, måske var det bare en lang ferie, der skulle til ..? 

Men nej, blot et par dage før jobstarten kom søvnløsheden, hovedpinen og bekymringerne igen. Et medlem fortalte, at på det første møde han holdt på arbejdspladsen efter ferien, kunne han ikke deltage i en helt almindelig samtale og havde mere end almindelig svært ved at koncentrere sig. Til sidst var han nødt til at gå fra mødet på grund af et anfald af angst – og derefter var det direkte til lægen, som sagde: sygemelding pga. stress.

Min pointe er, at det er fint – og helt nødvendigt – at trække stikket ud i form af sygemelding eller ferie, men hvis du ikke får ændret ved de forhold, som gav dig stresssymptomerne, så kommer de med stor sandsynlighed igen.

Derfor er rådet herfra: Forsøg at finde frem til det, som stresser dig. Altså årsagen til din manglende trivsel. Det kan være meget komplekst og i nogle tilfælde et samspil mellem noget arbejdsmæssigt og noget privat. Hvis din arbejdsplads stiller psykologhjælp til rådighed, skal du endelig bruge vedkommende til at komme ind til kernen i problemet.

Derefter skal du se fremad og i konstruktiv dialog med dem, som kan hjælpe dig – nemlig din chef. Hvis problemet er for mange opgaver eller de 'forkerte' opgaver, så er det vigtigt, at din chef hjælper med at justere indholdet i dit job og hjælper dig med at komme tilbage på sporet. I har en fælles interesse i at undgå flere sygemeldinger.

Hvis du kan mærke, at der ikke er vilje til at ændre på tingene, eller hvis årsagen til din dårlige trivsel måske lige præcis er forholdet til din nærmeste leder, så skal du måske se dig om efter et nyt job ...

Hvordan er dine erfaringer med at komme tilbage efter en stress sygemelding? Var du klar over årsagen, kunne du tage det i opløbet, og hvad skete der, da du fortalte det til din chef eller til HR-afdelingen?

Læs mere – se artikel i avisen.dk.

bog

Bodil Gavnholt

Chefkonsulent

Stoppede i Djøf 28. februar 2013

Scient.pol. fra Aarhus – nu chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter med erfaring fra internationalt arbejde, NGO'er, FN, projektledelse i DSB og faglige organisationer, hvor rådgivning og coaching er det vigtigste.

Her vil jeg blogge om: jobsøgning i krisetider, konflikter, relationer og trivsel på jobbet, stress, og hvordan du sætter fokus på din egen udvikling. Forhåbentlig vil du medvirke til en livlig debat.

Din e-mailadresse vil ikke blive vist offentligt.
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Kommentér
Send mig en mail når der er nye kommentarer på siden.
Kommentér