Konservativ rekruttering ?

Af Bodil Gavnholt

Forleden talte jeg med et medlem, som har en længere succesfuld karriere bag sig. Han har tidligere arbejdet mange år i medicinalindustrien, derefter skiftet kort til en anden branche og vil nu gerne tilbage til medicinalindustrien. Men han har fået den feedback, at de kun ansætter folk, der kommer direkte fra et job i samme branche – og det drejer sig vel og mærke ikke om en specialiststilling.

Et andet medlem fortæller, at hun efter mange år som kommunal leder nu gerne vil ind i en anden branche i den private sektor – og ikke nødvendigvis som leder. Hun har gjort et stort arbejde med at oversætte og beskrive sine kompetencer, skrive ansøgninger og er meget motiveret, men de eneste jobs, hun bliver kaldt til samtale på, er som kommunal leder!

Kedelig konservativ tendens, synes jeg – også når man ser det i et samfundsmæssigt perspektiv. Det er vel fornyelsen, den skæve vinkel, det friske pust udefra ... som kan give virksomheden det nødvendige skub i en ny og mere innovativ retning. Ud af vanetænkningen? Og ud af krise og lavkonjuktur! Så satser man i stedet på det sikre kort, på det man kender. Kan det virkelig passe?

Jeg tænker på, om det er en tendens, du kender fra din egen jobsøgning?  Har du prøvet at lave et skift til en ny branche, en helt anden type job? Hvor stort var springet? Skete det i opgangstider eller under lavkonjuktur? Hvordan gjorde du ?

bog

Bodil Gavnholt

Chefkonsulent

Stoppede i Djøf 28. februar 2013

Scient.pol. fra Aarhus – nu chefkonsulent i Djøfs Rådgivningscenter med erfaring fra internationalt arbejde, NGO'er, FN, projektledelse i DSB og faglige organisationer, hvor rådgivning og coaching er det vigtigste.

Her vil jeg blogge om: jobsøgning i krisetider, konflikter, relationer og trivsel på jobbet, stress, og hvordan du sætter fokus på din egen udvikling. Forhåbentlig vil du medvirke til en livlig debat.

Din e-mailadresse vil ikke blive vist offentligt.
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Kommentér
 • Leif Bent Christensen

  Ja den tendens kan mange nikke genkende til. Hvis man ikke fornyer sig og bruger andres viden og indsigt, ja så kommer man ikke videre (ud af krisen), der er virkelig brug for nytænkning og innovation inden for mange områder.

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Leif
  Tak for din tilbagemelding og beklager at jeg først får kvitteret for den nu - men der ligger en hel ferie i mellem.

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • Karin Nedobrowsky

  Jeg har skiftet branche flere gange. Er oprindelig uddannet på kontor og har arbejdet mange år i faglige organisationer, HK og 3F. Jeg har løbende efteruddannet mig indenfor kommunikation, formidling, vejledning, it osv.

  Første skift var til undervisning/vejledning, herefter til freelance og har arbejdet en del år med projekter for ledige og sygemeldte m.m.

  I 2007 besluttede jeg at vende tilbage til det administrative område. Det lykkedes ikke via almindelig jobsøgning - mit CV var nok lidt for "broget" og den forandringsparathed det afspejlede resulterede ikke i job og/eller samtaler. Jeg gik til Temp Team og fik et vikariat i direktionssekretariatet hos Forsyningsselskabet TRE-FOR, har været der i 5 år i mange forskellige spændende funktioner, senest som koordinator for forsyningerne. Her har så også været sparetider og jeg er på vej på jobmarkedet igen den 01.09.12.

  Hvis min jobsøgning ikke lykkes umiddelbart bruger jeg "vikarvejen" igen.

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Karin,
  Jeg har først set din interessante kommentar i dag, hvor jeg er kommet tilbage efter ferie. Tak fordi du deler din erfaring med os. Den bekræfter heldigvis nogle af de råd, jeg selv giver videre til folk, der vil skifte branche: løbende og bevidst efteruddannelse og vikariater kombineret med en vilje til at satse og tage en chance....

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • Søren

  Jeg oplever det stort set dagligt som jobsøgende.
  Jeg søger meget bredt, da der ikke er job at få anno 2012 indenfor kontor administration, derfor søger jeg job længere og længere udenfor ens spids kompetance.

  Jeg har søgt alt fra butik, til kontor, lager, postbud, natarbejder ufaglært, rengøring, og lige meget hvad man gør, giver det ikke resultater. Og de kloge som siger hvorfor ikke bruge vikar firmaerne, kan jeg kun sige, efter at have tilmeldt sig over 100 af slagsen, uden nogen form for respons, eller feed back ved gentagne kontakter, er jeg blevet så trætte af dem, at jeg ikke engang tager dem seriøst mere.

  Uopfordret og opfordret ansøgninger hører man intet fra, og selv jobcenter siger hold da ferie, der sker jo ingenting de først 1½ måned alligevel på grund af ferie, ja det er meget fint, men hvorfor er der så ikke sket nået de sidste 2 år. Man skulle mene de hundredevis at ansøgninger ville have givet nået fra sig men nej.

  Der har været så meget debat om at arbejdsløse er dovne, jeg vil godt fortælle at jeg har arbejde 20 timer mere om ugen, end hvad jeg gjorde da jeg var i job. Jobmesser, forskellige job coaching forløb, netværks møder i massevis, besøgt utal af virksomheder, gentagne møder i fagforening, jobcenter, rendt rundt til højre og venstre og spurgt hver en person man kunne komme i nærheden af, om job muligheder, og sådan bliver det bare ved.

  Og for det ikke skal være nok, så fremstilling af hjemmeside, og diverse pro sider med opfølgning på netværk, og skoler, opkvalificering, og derud af i en kører.

  Men ja arbejdsløse er jo dovne siger dem, som går på 8-16 job. Imens ledige sidder det meste af døgnet i stress mode, da de hele tiden er på jobjagt efter nye muligheder.

  Så det med bare at skifte branche, svarer til at du bliver født på ny, og at vi hverken har finanskrise, eller arbejdsgiver, som afviser folk, fordi de da ikke lige har det rette billede på deres CV eller mangler 2-3 kurser som virksomheden alligevel skal sende folk ud på, da der altid skal læres nået nyt alligevel.

  Det er blevet et land, hvor folk ikke kan få job også, fordi arbejdsgiverne ikke vil betale dem løn, de vil have gratis løntilskud på 70 kroner i timen, og så er det jo nemt at ringe ned på jobcenteret og få en spandfuld af dumme dovne ledige. Eller en lastbil fuld polakkere, som de kan underbetale udenfor nogen overenskomst regler overhovedet.
  Jeg har mindst 30 boende af dem, indenfor 1 km radio, og de har fået firma bil, og bolig tildelt, og cykler af arbejdsgiveren, så er de jo fri for at betale 3-4 gange så meget i hyrer, som en almindelig dansker skal have.

  Ja jeg vil gerne vide, hvordan regeringen har tænkt sig at tackle det jobmarkedet. Jeg hører fra flere og flere, at de tager til udlandet, da de ikke mere kan se danmark som deres arbejdssted. Da de hverken kan skifte branche, eller finde nået indenfor den uddannelse de har brugt rigtigt mange år på.

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Søren,
  Tak for din kommentar, som jeg desværre først ser i dag, hvor jeg er kommet tilbage efter ferien. Jeg kan kun give dig ret i, at det er trøstesløst, når arbejdsmarkedet ligger så stille som det gør. Jeg tror, at alle der har prøvet at være ledige, ved at jobsøgning hurtigt kan udvikle sig til mere end et fuldtidsjob. Og til forskel fra et rigtigt job er man ikke herre over, hvornår det slutter. Det er en stressfaktor i sig selv.

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • Carsten

  Ja. Jeg startede karrieren i den kommunale verden og hvor jeg i den grad har fortrudt det. Det var næsten håbløs at komme over i den private sektor bagefter og her 10 år efter lider man stadig lidt under det. Jeg vil ikke røre kommunale stillinger med en ildtang da det vil gøre det umuligt at komme tilbage til den private sektor

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Carsten
  Tak for din kommentar, som jeg først ser i dag, hvor jeg er kommet tilbage efter ferie. Det kunne være spændende at høre, hvordan du helt konkret flyttede dig fra den kommunale til den private sektor? For det lykkedes jo for dig ;-)

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • Anne Petersen

  Når arbejdsgiverne har mange ansøgere at vælge imellem, vælger de dem der har erfaring med samme branche/job. Et skifte skal man foretage, når der er lav ledighed.
  De fleste virksomheder/institutioner ønsker reelt ikke at ændre på den måde de arbejder på. Selvom det lyder smart og moderne at sige noget andet. Derfor ansætter de helst kun medarbejdere, der lige passer ind.

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Anne,
  Jeg tror du har ret i, at det er betydelig nemmere at lave et karriereskift i opgangstider. Jeg prøvede det selv i midten af 90'erne, hvor jeg skiftede fra den internationale humanitære branche til en større dansk transportvirksomhed ;-) Og vejen gik via netværk og et kort vikariat, som heldigvis førte noget mere med sig.

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • søren

  Personligt forstår jeg stadig ikke, at arbejdsløse ikke for rent besked om hvad de skal gøre, når fagforening, jobcenter, anden aktører, og de private virksomheder, alle siger der ikke er arbejde at få i kontor sektoren.

  Hvorfor er der ingen, som kigger på, hvad for total ny opkvalificering der skal til, eller ny skole gang fra bunden der kræves, for at komme tilbage på en arbejdsplads, i de virksomheder som ikke ønsker personen med de kontor kvalificationer som der er idag, i de uddannelser de har taget.

  Der er ingen som spørg, hvad løsning der er for de tusindvis af ledige, og de ledige kan ikke få nået svar på hvad virksomhederne kræver, så de render stadig rundt og søger de samme stillinger, da det er urealitisk for dem, at søge i andre sektorer, da der er folk som er bedre uddannet end dem selv i dem. Og så kan de ikke få lov til at uddanne sig for jobcenter, eller fagforening da der ikke er penge til det. De må ikke engang selv betale for kurser eller uddannelser.

  Så hvad er det der skal til for at få et job i Danmark inden dagpenge systemet er udløbet. Og 0 kroner indtægten er udsigten.

  Skriv et svar

  0

  Signe

  Tendensen er udbredt. Se fx mange af ministeriernes og kommunernes stillingsannoncer, der kræver "erfaring fra en politisk ledet organisation". Det er min erfaring, at der også i det private erhvervsliv er der mange agendaer, der ikke alene handler om bundlinje. Mon ikke man gensidigt kunne lære af hinanden, og at også ministerierne og kommunerne kunne have glæde af et pust fra det private erhvervsliv og den anden vej rundt, så man ikke holder fast i en stereotyp opfattelse af, hvem der kan bidrage til en professionel udvikling og drift i den pågældende virksomhed/organisation/forvaltning.

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Signe,
  Tak for dit indlæg. Fra mit job med karriererådgivning ved jeg alt om de fordomme, der trives om hhv offentlige og private arbejdspladser. Heldigvis oplever jeg mange medlemmer, der har lyst til at prøve at arbejde i begge sektorer. Spørgsmåler er bare, om de får mulighed for det...

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Søren,

  Tak for din kommentar. Jeg kan godt forstå, hvis man efter lang tids ledighed overvejer at starte helt forfra med en total ny opkvalificering. Altså en helt ny strategi....

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Søren,

  Tak for din kommentar. Jeg kan godt forstå, hvis man efter lang tids ledighed overvejer at starte helt forfra med en total ny opkvalificering. Altså en helt ny strategi....

  Skriv et svar

  0

  søren

  Ja nu er det faktisk kommet dertil, at jobcoach - psykolog - sagsbehandler siger man skal holde sig væk fra fjernsyn - radio - familie - bekendtskaber da de ikke kan forstår alvoren at hvad det vil sige at være arbejdsløs.

  Du skal stress af, du må maximalt bruge 2-3 timer om dagen på jobsøgning, du skal lave nået helt andet, og tage det roligt.

  Samtidigt med det offentlige presser for at få smidt en ud af a-kassen i en fart. Uden nået som helst indhold af nogen art kun press og magt demonstration.

  Det er simplehen blevet et for stort tabu, at være arbejdsløs, man er ikke et menneske uden job, du er uden for kategori og nummer.

  Virksomhederne svarer stadig ikke på henvendelser, de vil ikke engang have emails eller personlig henvendelse eller telefon opkald.

  Ledige bliver henvist til en jobdatabase på deres hjemmesider, hvor de aldrig bliver læst, eller sendt svar til ledige eller feedback om hvad de synes om det i det hele taget.

  Du er som ledig ladt alene tilbage, i et tomhul, og trangen til at drikke dig fra alt forstand, og gå ud og skrige på gaden ligeså højt du overhovedet kan.
  Selvom ingen overhovedet ville se eller hører dig, ledige kan betegnes som spøgelser som kun igen bliver anderkendt i samfundet når der står job på deres CV igen.

  Regeringen siger det er op til den enkelte deres ansvar, jeg tænkte også sådan i de første mange måneder, og efter utal af kampe og hundrede af ansøgninger på kryds og tværs, ser jeg det altså ikke som en kamp mere for den enkelte, men for samfundet og regeringen som har et seriøst problem, da de ikke vil hjælpe her og nu, de overlader folk til en fremtid på gaden, hvor de naturligvis har fjernet alt kontanthjælp af nogen art, da ingen selvfølgelig skal kunne købe en bid brød eller mad til at overleve på.

  Har du ingen familie som vil hjælpe dig, er du direkte på røven, din bank vil ikke låne dig penge, du ryger i ribers, og ender i en indkøbs vogn foran rådhuset med en gammel plastic pose hvor du kan tigge om et par små kroner.

  USA tilstande troede jeg aldrig for alvor ville indgå i danmark, men det er hermed en realitet og virkelig som sker i 2013 for tusindvis af mennesker.

  Hvorfor pokker er der ingen som tager ind på borgen og slå i bordet og for en dagpenge forlængelse, de som kan gør intet, og resten lider under det.

  Skriv et svar

  0

  Bodil

  Kære Søren
  Atter engang tak for din kommentar. Jeg linker lige til et andet sted på vores hjemmeside, hvor du kan læse nærmere om overordnet om djøfs indsats for beskæftigelsen: www.djoef.dk/.../...ats-for-besk-ae-ftigelsen.aspx

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
Send mig en mail når der er nye kommentarer på siden.
Kommentér