Hjælp – jeg har fået en chef

Af Dorte Gotthjælp Nielsen

Ja, det sker jo for de fleste af os i arbejdslivet. Altså at vi får en chef. Og det kommer sjældent som en overraskelse for os. Men det kan alligevel overraske, hvor meget en chef kan fylde. På godt og på ondt.

Dem som især mærker, at de har fået en chef – og at det ikke er dem selv! – er de nyuddannede i deres første stilling efter studierne. Populært sagt er der en verden til forskel fra livet som studerende til livet til fuldtidsarbejdende. Fra at have været chef i eget liv med maksimal indflydelse på tilrettelæggelse, indhold og prioritering, skal du lige pludselig indordne dig din nye arbejdsplads, din chef og de traditionelle rammer for arbejdslivet.

Måden du håndterer dit første job kan være helt afgørende for, at dit arbejdsliv kommer godt fra start. Heldigvis går det rigtig godt for langt de fleste, men det går ikke lige godt for alle. En af de store overraskelser er, at det ikke kun handler om at få løst opgaverne. Der er nemlig en lang række andre forhold, som også spiller ind. 

Læs med her og få tips til, hvad du selv kan gøre, så du får den bedste start på arbejdslivet. Og smid gerne dit bud på, hvad der giver en god start på arbejdslivet.

 1. Forventningsafstem løbende – vær ærlig og oprigtigt om, hvordan du ser på din arbejdssituation. Hvad går rigtig godt, og hvor er de store udfordringer. Spørg også, hvordan de oplever din indsats. Misforståelser skal ryddes af vejen så hurtigt som muligt
 2. Vær opsøgende og spørg – hvis din chef ikke selv tager initiativ, eller det ikke er en del af dit introduktionsforløb, så må du selv opsøge muligheden for at afstemme forventningerne. Du vil også typisk blive opfordret til bare at spørge løs. Gør det. Det kan ofte også være af værdi for virksomheden.
 3. Hvad slags virksomhed er du i – og hvordan løser I opgaverne i lige din nye virksomhed? Overvej,  hvilke værdier der kendetegner virksomheden, hvordan arbejder afdelingerne og kollegerne sammen på tværs, og hvornår er I formelle/uformelle?
 4. Skab relationer i virksomheden – du skal ikke bare lære din chef og nærmeste kolleger at kende, men også andre kolleger i virksomheden. Skab relationer gennem sociale aktiviteter. Tjek ud, om der er løbeklubber, cykelhold eller andre fritidsaktiviteter – og deltag i dem.
 5. Vær med i et netværk – og måske uden for virksomheden. Her kan du vende nogle af de oplevelser, som undrer dig, og ikke mindst få andres erfaringer til at håndtere uforudsete eller overraskende situationer.
dgn

Dorte Gotthjælp Nielsen

Chefkonsulent

Stoppede i Djøf 28. februar 2013

Jeg taler hver dag med mange forskellige djøfere om deres arbejdsliv og karriere. Her på bloggen tager jeg nogle af de spørgsmål og gode historier op, som jeg støder på. Du kan især få tips og tricks til forhandling, strategi, barsel, ansøgninger og CV. Men intet emne vil være for stort eller småt, så læs med og bliv klogere.

Din e-mailadresse vil ikke blive vist offentligt.
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Kommentér
 • Anne-Mette

  Super gode råd. En af de ting, jeg selv anbefaler nye kolleger er netop at stille krav til deres nye chef, så de bliver nødt til at bekende kulør. Når man kommer lige fra studiet, er man vant til at arbejde under klare rammer (studieordninger og fast pensum).

  Man bliver derfor nødt til at forventningsafstemme med sin chef, så man på en eller anden måde kan finde sig et rum at arbejde indenfor. Og så skal man også lige vende sig til, at ens arbejde ikke får en karakter ved aflevering. Man får højst sandsynligt ingen feedback med mindre man har lavet noget galt.

  Råd nr. 5 har været guld værd for mig - jeg meldte mig til at et af DJØFs netværk for nyuddannede, som jeg stadig ses med efter 2 år. Netværket har hjulpet mig med at realitetschecke mange ting i mit arbejdsliv, som jeg undrede mig over. Bare det at høre ærligt fra andre, hvordan de oplever deres arbejdsplads, kolleger, opgaver, chefer osv. Det er guld værd!

  Oh yes - welcome to the real world.

  Skriv et svar

  0

  Dorte Gotthjælp

  Kære Anne-Mette
  Beklager du først høre fra mig nu. Jeg har været på sommerferie, så derfor ser jeg først dit input nu. Tak for det. Altid rart at høre, når det virker :).
  Mvh
  Dorte

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • Andreas Heilmann

  Det slår mig at stort set alle medarbejdere hos DJØF er chefkonsulenter. Er det virkeligt så nemt at komme på det løntrin og hvem er så ens nye chef, når alle er chefer?

  Skriv et svar

  0

  Dorte Gotthjælp

  Kære Andreas
  Tak for din bemærkning. Jeg må straks sige, at som chefkonsulent er jeg skam ikke chef. Det afspejler mest af alt at jeg (og mine andre chefkonsulentkolleger) har nogle år på bagen :)
  Mvh
  Dorte

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
Send mig en mail når der er nye kommentarer på siden.
Kommentér