Flydende grænser

Af Lydia Langgaard Djurhuus

Mange af vores medlemmer fortæller, at skotterne mellem arbejdsliv og privatliv er alt andet end vandtætte. Der er altså tale om flydende grænser! Kan du bare ikke lade være med at tjekke arbejdsmail og lige følge op på nogle ting fra dages arbejde, når du har fri, så er du én af de mange. Spørgsmålet bliver nu, om du kan håndtere en dagligdag, hvor arbejdet kalder på alle tider af døgnet?

Du har sikkert en smartphone, hvor du har hurtig adgang til arbejdsmail og andre arbejdsrelaterede dokumenter. Det er let som ingenting, og før du har set dig om, løser du arbejdsopgaver om aftenen, i weekenderne og sørme også i din ferie. Fordelen er selvfølgelig bl.a., at du får løst opgaver "der ikke kan vente", og du har styr på morgendagens begivenheder. Din arbejdsgiver er vældig tilfreds, også selv om de har fortalt, at det bestemt ikke forventes, at du arbejder i al din fritid.

Ulempen kan ramme dig, som et lyn fra en klar himmel den dag, hvor du ikke kan håndtere, at arbejdet har overtaget al din fritid. Du har ikke tid til familien, vennerne og fritidsinteresserne. Læs også her, hvordan vores medlemmer bliver ramt af stress.

MEN: Hvad med at antage, at du sagtens kan håndtere den flydende grænse mellem arbejde og privatliv? Brug det konstruktivt i en forhandling med din chef om alternativ frihed med løn. En aftale om frihed med løn, hvor du altså ikke bruger optjente feriedage, men har fri imod, at du "logger dig på" et par timer om dagen. Kunne det tænkes at være en mulighed, hvad tænker du?

Læs her og få inspiration til forhandling.

Din e-mailadresse vil ikke blive vist offentligt.
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.
Kommentér
 • Casper

  "En aftale om frihed med løn, hvor du altså ikke bruger optjente feriedage, men har fri imod, at du ”logger dig på” et par timer om dagen. "

  Dette, synes jeg, er et meget interessant og positivt alternativ til at opretholde barrieren (som ellers bliver mindre og mindre) mellem arbejde og privatliv!

  Skriv et svar

  0

  Lydia Langgaard Djurhuus

  Hej Casper,
  Nemlig, det kunne tænkes som et fint alternativ.
  Eller skulle det helt forbydes, netop for at værne om grænsen mellem arbejde og privatliv? Tyskerne er måske på vej med lovgivning der "forbyder" - læs her: www.business.dk/.../tyskerne-vil-forbyde-chefen-at-maile-i-fritiden

  Vh,
  Lydia

  Skriv et svar

  0

  Læs mere
 • Ulrik

  Jeg savner som medlem af DJØF, at I også arbejder for at skabe mulighed for at opretholde en skarp barriére mellem arbejds- og privatliv for de af os, der foretrækker det.

  Lige nu agerer I mest medløbere for alle dem, der bryder "akkorden" for os andre ved aldrig at sige nej til deres chef. Fair nok i princippet med fleksibilitet for dem, der ønsker det, men i praksis ender det med at blive en nedadgående stressspiral for os alle, p.g.a. de forventninger det skaber til tilgængelighed døgnet/året rundt.

  Jeg kan slet ikke få øje på, at I adresserer dette grundlæggende problem. I foreslår bare et "kreativt" plaster på såret, som for mig personligt absolut ingen værdi har - jeg vil ganske enkelt være fri for mit job, når jeg har fri. Hvad gør DJØF for at skabe mulighed for det?

  Skriv et svar

  0

  Lydia Langgaard Djurhuus

  Hej Ulrik,
  Tak for kommentar og synspunkt.

  Der skal ikke være nogen tvivl om, at Djøf har en holdning til balancen mellem arbejde og privatliv - læs her: djoef.dk/.../dj-oe-f-mener.aspx

  Vi har også etableret en selvstændig blog om netop det gode arbejdsliv: www.detgodearbejdsliv.nu

  Arbejdsmiljø er også på dagsorden ved overenskomstforhandlingerne i 2013: www.djoef.dk/.../ok13.aspx

  Vh,
  Lydia  Skriv et svar

  0

  Læs mere
Send mig en mail når der er nye kommentarer på siden.
Kommentér